dinsdag 23 oktober 2012

Kennistafels Hengelo voor het MKB, spieken mag op 20 november 2012

KENNISTAFELS HENGELO
Samenwerkingsmogelijkheden voor en door ondernemers, spieken mag!

Waarom meedoen?
Wilt u kennismaken met collega ondernemers die gezamenlijk nieuwe producten op de markt brengen? Bedrijven waarvan je in eerste instantie denkt dat het onlogisch is dat ze samenwerken. Toch komen ze samen tot nieuwe, verrassende producten. Of wilt u horen hoe andere individuele bedrijven bezig zijn met vernieuwing in hun productassortiment of afzetmarkten? Laat u inspireren door de Best Practices.

Wat gaan we doen?
In een klein gezelschap van maximaal 12 ondernemers per tafel die ook echt met het vak bezig zijn, gaat u in gesprek over innovatie en samenwerken.
Datum: dinsdag 20 november 2012
Tijd: 15.30 – 18.00 uur
Locatie: RM-Support, Aquamarijnstraat 100-104,
7554 NT Hengelo (www.rm-support.nl)

Aanmelden:
via DEZE link kunt u zich aanmelden.
U kunt zich inschrijven onder vermelding van één van de 4 kennistafels (max. 12 personen aan één tafel en vol = vol)

Programma:
15.30 uur Ontvangst en tafelindeling
15.45 uur Opening door Louis Koopman, regiovoorzitter Twente KvK Oost Nederland
15.50 uur Presentatie Martin Wierbosch, directeur RM-Support
16.05 uur Start kennistafels
17.15 uur Terugkoppeling en verdere afspraken per kennistafel
17.30 uur Rondleiding door het bedrijf en netwerkborrel
18.15 uur Einde bijeenkomst

Kennistafel Hengelo
Tafel 1 SENSORTECHNOLOGIE VOOR IEDEREEN
Project Daisy, Daring Applications & Innovations in Sensor Systems
Projectleider: Thales Nederland BV, Victor Paashuis (Manager Research & Technology)

Gespreksleider: Oost NV, Diane Pluimers (senior projectmanager Ontwikkeling en innovatie Oost NV)

Hoogwaardige sensortechnologie geschikt maken voor massatoepassing: daaraan werkt een consortium onder leiding van Thales Nederland. Het project DAISY (Daring Applications & Innovations in Sensor Systems) ontwikkelt een radarmodule die bruikbaar is in verschillende sectoren en voor veel doeleinden.
De nieuwe toepassingen worden bijvoorbeeld ingezet voor kust- en havenbewaking en beveiliging van infrastructuur. Ook zijn er medische toepassingen in beeld zoals het automatisch meten van gedrag van mensen en dieren. In de agro-foodsector kan sensortechnologie worden ingezet bij neerslagmeting voor hydrologie en waterbeheer en gewasgroei.
Het project levert Oost-Nederland een unieke kennispositie op en op termijn honderd nieuwe banen. De technologie wordt zoveel mogelijk op maat gemaakt voor potentiële gebruikers.
In deze kennistafel wordt uitgelegd hoe het project tot stand is gekomen, hoe de juiste partners in het project zijn gevonden en hoe de samenwerking tussen de verschillende partijen in de praktijk verloopt.

Tafel 2 DYNAMISCHE BESTURINGEN VOOR REVALIDATIE
Project besturing, sensoren en medische toepassing Projectleider: Imotec, Jan Peters (directielid) i.s.m. Baat Medical, Arthur Aalsma en Allard Bonnema (directielid)

Gespreksleider: Madelène ter Laak KvK
Bewegende vloer voor revalidatie leidt tot duurzame samenwerking
Het bedrijf Baat Medical uit Hengelo kreeg van professor Bloem van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen de vraag om een bewegende vloer te ontwikkelen, die kan worden gebruikt bij revalidatie van patiënten met een hoog val-risico. Deze patiënten zijn herstellende van een hersenbloeding of leren om te gaan met een beenprothese. Door te trainen op deze bewegende vloer leren patiënten om te gaan met valreflexen en hoe deze op te vangen met de beperkingen door de aandoening.
Baat Medical heeft uiteindelijke een bewegende vloer ontwikkeld van circa 6 bij 4 meter, voorzien van druksensoren in de vloer en op het lichaam. Voor de aandrijving en besturing van de vloer kwam men in contact met Imotec uit Hengelo, een tot dan toe onbekend bedrijf. Inmiddels is er na 3 jaar een goed werkend product ontstaan en deze eerste dynamische samenwerking heeft geleid tot nieuwe vraagstukken die Baat en Imotec samen verder uitwerken.
In deze tafel wordt uitgelegd de noodzaak tot samenwerking bij klantspecifieke productontwikkeling
!!VERVALLEN!!

Tafel 3 BRANDSTOF EN BRANDER EN EEN WARME TOEKOMST
Project Biomassa olie in combinatie met Stork brander technologie
Projectleider: BTG-BTL, Ardy Toussaint en Ruud Meulenbroek, Stork Thermeq, Marco Derkesen
Gespreksleider: WTC Twente Dhr. Freerk Faber, directeur

Met een toenemende belangstelling voor biomassa in de energievoorziening, werd BTG-BTL geconfronteerd met de vraag hoe haar olie uit biobrandstof zich gedraagt bij het verbranden voor grootschalige energieopwekking. Voor dit vraagstuk werden de banden met Stork Thermeq verder aangehaald en op de branders van Stork werden de testen afgesloten met een zeer positief resultaat. Beide bedrijven versterken elkaar in de bediening van de markt, BTG verwijst naar Stork als toeleverancier, Stork verwijst naar BTG voor hun olie uit biomassa. Daarnaast werden rekenmodellen ontwikkeld om de uitstoot te berekenen van de verbranding op basis van de verschillende kwaliteiten bio olie. Stork Thermeq gaat verder met het ontwikkelen van een eigen brandertechnologie op basis van de ervaringen, BTG kan aan haar klanten bewijs geven van de kwaliteit van het productieproces van haar olie . De internationale afzetmarkt opent zich verder.

Tafel 4 SAMENWERKEN MET LICHTGEWICHT MATERIALEN
Project ‘De Kipper’ (Kipperbak van composietmateriaal)
Projectleider: Norma-MPM, Mark van Zutphen (directeur )

Gespreksleider: Oost NV, Ron Nuwenhof (senior projectmanager Ontwikkeling en Innovatie)

Een groep Overijsselse bedrijven heeft een wereldprimeur met de ontwikkeling van deze composieten kiepbare laadbak voor de transportsector. Composieten van TenCate zijn met vezel versterkte kunststoffen die tot zes keer sterker zijn dan bestaande metalen materialen. Het samenwerkingsverband heeft naast het gebruik van ‘dit materiaal van de toekomst’ ook een verbeterde kieptechniek ontwikkeld. Dit zorgt voor een optimale as-lastverdeling. De Kipper biedt ruimte aan bijna drie ton extra lading los te storten producten, zoals asfalt, grind, zand, gebroken puin en landbouwgewassen. Hij verbruikt tijdens het transport veel minder brandstof dan voertuigen met de bestaande metalen variant. De nieuwe composieten laadbak kan de huidige metalen kipper op termijn grotendeels vervangen. www.composittransport.com of http://www.oostnv.nl/page/kunststof-kipper.

Foto's van de bijeenkomst zijn HIER te vinden.



Deze bijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door: Syntens, Oost NV, Gemeente Hengelo, WTC Twente, KvK Oost Nederland en RM-Support.


Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy