dinsdag 31 mei 2011

De stap naar grootschalige duurzame energie in aantocht?


Duitsland zet trend in wens om van atoomenergie af te stappen in 2022, een zeer ambitieus plan en misschien wel DE aanleiding om duurzame energie in een ander perspectief te plaatsen. Hoe zie jij dit?

Enigszins verheugd en verbaasd keek ik naar het journaal gisteren en zag de minister op de duurzame fiets vertellen dat het in 2022 uit is met atoomenergie in Duitsland, goed voor zo'n 25% van de totale energiebehoefte. De laatste twee centrales nog een jaar later. En kijkend naar het verleden en het "Wirtshaftswunder" uit de jaren 60, vraag ik me af wat er hier gaat gebeuren. Worden het meer centrales op steen- en bruinkool of wordt er ingezet op duurzame energie? Dit kan wel eens DE mijlpaal worden om duurzaam energiebeleid (gebruik en opwekking) op een heel andere schaal in te zetten!
Wat kan dit betekenen voor jou en mij, onze producten en ideeën? Andere landen worstelen nog met de discussie en kunnen dit signaal versterken. Is dit dan de grote omschakeling waar we al jaren over praten? Gaan we nu zelf energie opwekken, elektrisch rijden en energiezuinige producten door ontwikkelen? Hoe gaat dan het financieringmodel er uit zien van de overheid en de traditionele energiebedrijven? Power to the people maar met belastingheffing op eigen energie opwekking? Geen korting meer op energie bij grootverbruik maar het belonen van een laagverbruik? Industriestroom duurder dan voor particulieren in plaats van goedkoper?

Laat een bericht achter over hoe je dit zelf ziet, de richting en de kansen, je visie en ambitie. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy