Artikelen die interessant zijn voor u als innovatieve MKB ondernemer met een focus op innovatie, industrie, cleantech, en internationalisatie. De inhoud geldt als informatie, inspiratie en implementatie binnen uw onderneming. Articles for SME's to inform, inspire and related to innovation, cleantech, manufacturing and international business. This page is for inspiration, information and an invitation for you to get in contact with Dutch entrepreneurs and their network.
dinsdag 24 mei 2011
Duurzame energie én vrijheid in (ont)koppeling met het net?
Uitnodiging: Duurzame energie én vrijheid in (ont)koppeling met het net?
Woensdag 15 juni bijeenkomst kiEMT-netwerk
HOENDERLOO - Horloges en rekenmachines kennen het principe al: de zonne-energie die de minipanelen opvangen wordt opgeslagen in een kleine batterij. Dat moet ook kunnen met vele en grote panelen zou je denken. En zo is het ook. Met de nieuwste technieken kan je de batterij zelfs zonder schakelaars aan- en afkoppelen van het net.
Stichting Courage en InnovatieNetwerk hebben in 2010 het concept 'Fotonenboer' gelanceerd. In dit concept wordt energie via zonnepanelen op het staldak 'geoogst' en opgeslagen in de nieuwste generatie energieopslag: een vloeibaar elektrolyt. Bij de fotonenboer wordt daarvoor de Vanadium Redox-flow Batterij (VRB) gebruikt. Maar ook andere batterijen zijn inzetbaar.
Jeroen de Veth van Trinergie, de spreker van deze toast, is architect en projectleider van fotonenboer bij rundveehouder Jan Borgman uit Vierakker. Dit project moet in de praktijk de meerwaarde aantonen van energieopslag in combinatie met zonne-energie. Deze elektriciteitsopslag gebeurt op basis van een nieuwe opslagtechnologie die recent commercieel op de markt is gebracht. Deze techniek kan het perspectief van duurzame elektriciteitsproductie aanmerkelijk verbreden.
Energie 'oogsten'
Alle boeren maken biomassa met fotonen (via fotosynthese) uit koolzuur en water: tulpen, gras, bloemkool, vlees en melk (via de dierlijke route), etc. Zij oogsten feitelijk licht. De stallen van rundvee bieden voldoende ruimte voor een groot oppervlak zonnepanelen. Zo oogst de boer ook fotonen, maar maakt er nu rechtstreeks elektriciteit van. De energie die hiermee wordt geoogst, kun je leveren aan het net. Of opslaan dus.
'Aan- en uitknop' voor netkoppeling
Als je de 'oogst' aan het net koppelt moet gelijkstroom uit het zon-PV systeem naar wisselstroom worden omgezet (met omzetverliezen) en zijn vraag en aanbod niet altijd in evenwicht. Energieopslag maakt het mogelijk om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en maakt de rundveehouder minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de energieprijzen. Voor energie uit windmolens is het feitelijk niet anders.
Early Mornin' Toast is een ontbijtsessie voor (hoofd)participanten, deelnemers en cliënten van Stichting kiEMT en wordt op elke tweede woensdag van de oneven maanden georganiseerd. Elke keer staat een actueel thema of interessante technologie centraal. De bijeenkomsten zijn uiteindelijk gericht op netwerkvorming en kennisoverdracht. Alle participanten, deelnemers en cliënten van kiEMT worhttp://www.blogger.com/img/blank.gifden hierbij uitgenodigd om zich aan te melden. Ook introducés zijn welkom.
________________________________________
Datum, tijd en locatie
HOENDERLOO - Locatie voor de Early Mornin' Toast is Hotel Golden Tulip Victoria in Hoenderloo. De centrale ligging van dit hotel op de Hoge Veluwe in de nabijheid van de A1 en de A50 maakt het ook 's ochtends uitstekend bereikbaar. Klik hier voor uw route naar de Toast.
Tijd: • 7.15 uur inloop/ontvangst
• 7.30 uur ontbijt
• 8.15 uur spreker en discussie
• 9.00 uur afronding
Datum: • 15 juni 2011
Aanmelden kan HIER