woensdag 8 februari 2012

Duitse innovaties in zonnethermie


Bron: Agentschap NL

Voor de opwekking van warmte wordt veel energie gebruikt. Zonneboilers kunnen een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan deze warmtevraag. De Duitse markt voor zonneboilers is één van de grootste ter wereld. Dit ligt met name aan de gunstige randvoorwaarden voor de aanschaf van een zonneboiler.
Het Duitse onderzoek naar zonneboilers richt zich met name op verbeteringen in het complete systeem, aan de collector zelf gebeurt weinig meer. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is een betrouwbaar, goedkoop en duurzaam alternatief voor conventionele warmteverzorging te bieden. Leidend in het Duitse onderzoek zijn het Fraunhofer-institut für Solare Energiesysteme en het Institut für Thermodynamik und Wärmetechnik van de Universität Stuttgart.
De verwachting is dat de zonnethermiesector blijft groeien, doordat Duits en EU-beleid voor duurzaam bouwen steeds strenger wordt.

In Duitsland vormt warmte 57% van het totale eindenergieverbruik. Het grootste deel daarvan is voor de verwarming van gebouwen. Een duurzame vorm van warmteopwekking is zonnethermie, waarbij met behulp van een collector zonnestraling wordt omgezet in warmte. Dit artikel gaat in op de meest voorkomende vorm van zonnethermie: de zonneboiler. Duitsland heeft een goed ontwikkelde markt voor zonneboilers. Dit artikel beschrijft de ontwikkelingen in deze markt, de focus van Duits onderzoek naar zonneboilers, innovatie- en stimuleringsbeleid, sterke spelers in de sector en een aantal concrete voorbeelden van recente innovaties in zonneboilers. Tot slot volgt een blik in de toekomst van de Duitse zonnethermiesector.

Lees het hele artikel hier HIER

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy