dinsdag 28 februari 2012

INNOVATIESPRONG TWENTE: (INTER)NATIONALE TOP INNOVATIE REGIO

BRON: Innovatieplatform Twente
Dankzij een forse groei van het kennisintensieve bedrijfsleven op het gebied van high tech systems & materials ontwikkelt Twente zich met grote snelheid tot Top Innovatie Regio in Nederland. Deze positie zal de komende jaren verder worden versterkt door een bundeling van krachten, faciliteiten en middelen die tot stand wordt gebracht dankzij een intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennis- en onderzoeksinstellingen. Dat gebeurt onder de noemer “Innovatiesprong Twente”.
Twente ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste motoren van de Nederlandse kenniseconomie met een nationale en internationale uitstraling en als parel binnen het topsectorenbeleid van de rijksoverheid. De betekenis voor de regio zal aanzienlijk zijn, dankzij de impulsen voor de economische ontwikkeling en de stimulansen voor de werkgelegenheid (human capital).
Strategie
Twente bouwt voort op de kracht en de positie van het gevestigde bedrijfsleven en de kennisinstellingen en op de bereikte resultaten die tot nu toe mede dankzij het Innovatieplatform Twente en het Kennispark Twente zijn bereikt. Focus ligt op innovatiebeleid en human capital, passend binnen het provinciaal en Twents economisch beleid:

High Tech Systems & Materials

De sector High Tech Systems & Materials bevat de kern van de Twentse innovatieve maakindustrie, namelijk meer dan 70% van de industriële werkgelegenheid. Keuze voor deze sectoren sluit aan bij het Nederlandse topsectorenbeleid en het Europees beleid (European Smart Specialisation Strategy). High Tech Systems & Materials zijn logisch verbonden met de regionale zwaartepunten Healthcare, Safety/Security, Sustainability, Production Technology en Building & Construction. Economische groei in dit segment levert tevens belangrijke toegevoegde waarde voor andere sectoren in de regionale economie, zoals de bouw, logistiek, dienstverlening en horeca.

Human Capital

De combinatie High Tech Systems & Materials en Human Capital is een vanzelfsprekende. Juist in de sector High Tech Systems & Materials verwachten ondernemers grote knelpunten voor met name de vervangingsvraag van technisch geschoold personeel. In bepaalde sectoren en beroepsgroepen is nu al sprake van een tekort. Daarbij groeit de vraag naar hoger opgeleiden (vanaf het niveau MBO3+) relatief snel. Dit maakt een aanpak vanuit de gouden driehoek - opleiden, aantrekken en vasthouden - van technisch geschoold personeel noodzakelijk.

Uitvoering
Sleutel voor succes in Twente is de samenwerking tussen bedrijfsleven, overheden en onderzoeks- en kennisinstellingen. Samen ontwikkelen ze nieuwe kansen. De rol van de overheid is faciliterend: zij stelt middelen beschikbaar en legt verantwoording af over resultaten en inzet. De drie partijen bewaken samen de strategie. Het systeem voorziet de komende jaren in:
- Intensieve doorontwikkeling van de regionale innovatie agenda:
- een dynamische aanpak van kansen voor het bedrijfsleven;
- Actieve kennisuitwisseling tussen bedrijven en kennisinstellingen (de zogeheten valorisatie);
- Vereenvoudiging van de toegang tot faciliteiten en ondersteuning gericht op innovatieve ontwikkelingen voor hoofdzakelijk het bedrijfsleven met behulp van het Innovatieloket;
- Opzet van een compleet en effectief ‘ecosysteem’ voor startende innovatieve ondernemingen;
- Nieuwe impulsen in de regionale Human Capital agenda;
- Zakelijke en effectieve aanpak van roadmaps en projecten door samenwerking bedrijfsleven en kennisinstellingen.
- Projectfinanciering voor risico-investeringen dankzij een investment committee;
- Doeltreffende monitoring gericht op verantwoording en de ontwikkeling van de innovatieagenda.

Organisatie
Een innovatiesprong vraagt ook om een innovatieve aansturing. Gekozen is voor een eenvoudig, maar effectief organisatiemodel. Het Strategy Board bepaalt de koers, stelt kaders en houdt toezicht op het innovatie en human capital beleid. Het IPT2.0 is een platform bestaand uit het veld: bedrijven en kennisinstellingen. Zij ontwikkelen gezamenlijk de innovatieagenda en roadmap. Het Innovatieloket (werknaam) biedt de ondersteuning voor processen en voorzieningen aan met name de ondernemers. Het Investment Committee maakt de zakelijke afweging voor projectfinanciering via een zogeheten revolving fund. De lijnen zijn kort, de structuur overzichtelijk, alles staat

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy