dinsdag 7 februari 2012

Nieuwe call subsidieprogramma Intelligent Energy Europe


Op vrijdag 20 januari is de call voor 2012 geopend voor het Intelligent Energy Europe programma (IEE). Dit is een Europees subsidieprogramma dat zich richt op energiebesparing en duurzame energie en is onderdeel van het Competitiveness and Innovation Programme (CIP).

De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen opgelegd om schone en veilige energie voor de toekomst te bereiken. Een breed scala aan technologieën en methoden bestaan ​​om de energie-efficiëntie te verbeteren, deze moeten optimaal worden ingezet om de doelstellingen te halen. Echter, de marktomstandigheden zorgen ervoor dat deze methoden niet hun volledige potentieel benutten. Dit is waar het Intelligent Energy Europe programma bij kan helpen.

Het IEE geeft een impuls aan schone en duurzame oplossingen. Het ondersteunt het gebruik en de verspreiding en de Europa-brede uitwisseling van kennis en know-how op energie gebied.
De drie belangrijkste doelstellingen van het programma zijn:
- bevorderen van energie-efficiëntie en het rationeel gebruik van energiebronnen;
- verhogen van het gebruik van nieuwe en hernieuwbare energiebronnen en het aanmoedigen van diversificatie van energiebronnen;
- stimuleren van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie op het gebied van vervoer.

IEE is bedoeld ter ondersteuning van niet-technologische projecten op energiegebied. Het programma is bedoeld voor bedrijven, kennisinstellingen, NGO's, overheden en intermediairs die voor maximaal 3 jaar willen samenwerken in een Europees project met minstens 3 partners uit 3 EU-landen. De deadline voor reactie op de call is 8 mei 2012.

De regeling wordt uitgevoerd door het Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI).

Door:
Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:
Europese Commissie, Intelligent Energy – Europe: for a sustainable future, 24-1-‘12

Meer informatie:
- Intelligent Energy Europe call
- Europese Commissie
- AgentschapNL
- EACI

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy