vrijdag 10 februari 2012

Valorisatie Frankrijk: CNRS verkoopt 1.000 octrooien voor spotprijs


Bron: Agenstschap NL
Het Franse publieke onderzoeksinstituut CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) kondigde in november 2011 aan dat het een kwart van zijn octrooien - z'on 1.000 van de 4.500 - voor een symbolisch bedrag aan innovatieve MKB's zal verkopen. Het gaat dan om enkele duizenden euros per patent.
Het doel is tweeledig: ten eerste de valorisatie van het onderzoek en ten tweede een intensiever gebruik van de octrooien door MKB's. Op dit moment wordt 60 procent van de CNRS-vindingen door industriëlen naar de markt gebracht en maar 10 procent door MKB's. Hierin wil het publieke onderzoeksinstituut verandering brengen om de positie van het Franse MKB op de internationale markt te verbeteren.
Voorwaarde bij de verkoop is dat de koper een R&D project van enkele maanden opzet in samenwerking met de CNRS-vestiging waar het patent is ontwikkeld. De CNRS-vestiging biedt daarbij een soort 'after-sales service' om de vinding aan de behoeften van het bedrijf aan te passen. In 2010 heeft het CNRS 500 octrooien gedeponeerd - 30 procent meer dan het jaar ervoor.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy