donderdag 5 april 2012

De effecten van Syntens in Overijssel

Bron: Factsheet Syntens voor Overijssel
Nieuwe verbinding, nieuwe business
Syntens stimuleert ondernemingen zich duurzaam te vernieuwen en bevordert hiermee welvaart en welzijn in Nederland. Syntens maakt ondernemers bewust van de mogelijkheden die zij hebben om te innoveren en helpt ondernemers concreet om daarin stappen te zetten die leiden tot resultaat voor de onderneming.
Het grote en persoonlijke netwerk van Syntens zoals kennispartners, ondernemers en
brancheorganisaties strekt zich uit over de belangrijkste sectoren van de ederlandse economie en is regionaal beschikbaar en toegankelijk. Door nieuwe verbindingen binnen dit netwerk te leggen, bijvoorbeeld tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en kennisinstellingen, ontstaan innovaties die resulteren in nieuwe business. Zo dragen de activiteiten van Syntens Innovatiecentrum indirect bij aan een extra omzet bij het Nederlandse bedrijfsleven van enkele honderden miljoenen
euro’s per jaar.

Wat is ons resultaat in Overijssel?

In 2011 heeft Syntens in Overijssel 445 bedrijven ondersteund. Elke adviseur van Syntens heeft bij deze bedrijven een bijdrage geleverd aan het eerder, beter en sneller realiseren van innovaties. Daarnaast zijn er in Overijssel 1727 bedrijven voorgelicht rondom een innovatief thema. In 2011 is naar 293 van de 445 bedrijven een effectmeting verstuurd, waarvan er 239 zijn geretourneerd. Een effectmeting wordt uitgestuurd na afronding van een innovatietraject. De effectmeting combineert gegevens die ondernemers zelf aanleveren met gegevens uit de database van Syntens. De effectmeting kent een wetenschappelijke basis en is gebaseerd op het
innovatiegroeimodel. Dit model gaat ervan uit dat duurzame groei het effect is dat de ondernemer beoogt te bereiken met innovatie. Groei is ondermeer uit te drukken in nieuwe omzet en werkgelegenheid.

• Aantal werknemers en gemiddelde omzet
Gemiddeld werken er 15 personen bij deze bedrijven in Overijssel. De ingeschatte gemiddelde omzet bij deze bedrijven is € 2,1 miljoen. De sectoren die Syntens in Overijssel het meest heeft ondersteund, zijn de industrie (29%), de bouw (18%) en de creatieve sector (14%).
• Syntens bedient de innovatieve ondernemers
Tijd, kennis en energie van de innovatieadviseurs wordt in Overijssel gestoken in díe ondernemers die ook echt willen en kunnen innoveren. Om dat inzichtelijk te maken, maken we gebruik van de innovatiepiramide (EIM - De innovatiepiramide is een segmentatie van het MKB en ontwikkeld door EIM voor het ministerie van Economische Zaken (EIM, 2008): HIER IS VERDER INFO TE VINDEN OVER EIM)

Op basis van tien indicatoren wordt de positie van ondernemers in deze
piramide bepaald:
- Heeft het bedrijf medewerkers in dienst die in hun dagelijks werk met innovatie bezig zijn?
- Doet het bedrijf aan onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten?
- En heeft het bedrijf een budget geoormerkt voor vernieuwingsinspanningen? Duidelijk is dat Syntens in Overijssel vooral het bovenste segment van de piramide bedient: koplopers (18%), ontwikkelaars (24%) en toepassers (38%). Dit is in lijn met de bedieningsgroep van Syntens in heel Nederland.

• Samenwerken met andere bedrijven
92% van de ondernemers in Overijssel werkt actief samen met andere bedrijven of instellingen ten behoeve van innovatieactiviteiten. Samenwerkingspartners zijn vooral klanten, leveranciers, kennisinstellingen en intermediaire organisaties (inclusief Syntens).

Het Syntens effect
Het versterken van het innovatievermogen stelt bedrijven in staat concrete innovaties op de markt te brengen, waarmee duurzame groei kan worden bereikt. Dit noemen we het ‘innovatiegroeimodel’. Syntens heeft bij 90% van de ondernemers in Overijssel invloed gehad op het innovatievermogen. Syntens speelt bij 32% een belangrijke rol bij concrete innovaties en bij 26% leidt dat tot meer omzet.

• Effect op het innovatievermogen
De ondernemers gaven vooral aan dat zij door Syntens zijn gaan samenwerken met andere
partijen of instanties (53%) en dat ze meer zijn gaan nadenken over de rol van vernieuwing voor de concurrentiepositie (46%). Maar ook werd het hen duidelijker dat er gebruik gemaakt kan worden van bepaalde innovatie- en technologiesubsidies (46%). Met Syntens werd tevens de juiste informatie en kennis gevonden (34%) en door Syntens houdt men blijvend aandacht voor vernieuwing in het bedrijf (20%). Het benutten van netwerkcontacten is een belangrijk onderdeel van het innovatievermogen.
Inspirerend verbinden, daar draait het bij Syntens om. De bedrijven geven aan dat door Syntens een of meerdere nieuwe verbindingen zijn gelegd. Hiervan is 45% ‘verbonden’ met een ander bedrijf, 28% met de overheid, 24% met kennisinstellingen en 19% met intermediaire organisaties.

• Effect op innovaties
Van de ondernemers in Overijssel geeft ruim een derde aan dat Syntens een rol heeft gespeeld bij het starten van innovatieprojecten. Als we kijken naar de rol die Syntens hierbij heeft gehad blijkt dat deze het grootst is bij product-/dienstinnovaties en marktinnovaties.

• Effect op duurzame groei
En wat is het effect van Syntens op de duurzame groei in Overijssel? Van de ondernemers geeft 26% aan meer omzet te maken dankzij Syntens, waarvan 6% aangeeft een sterke groei te zien. En een op de vijf ondernemers creëert met Syntens meer werkgelegenheid, waarvan 6% zegt sterk te groeien.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy