vrijdag 27 april 2012

SMART GRIDS: what's happening? Gratis ontbijtlezing bij KiEMT

Bron: Nieuwsbrief KiEMT

Uitnodiging


Frits Verheij over SMART GRIDS: what's happening?
Woensdag 30 mei bijeenkomst kiEMT-netwerk
Locatie: Landgoed Middachten, aanvang 7:15 uur tot 09:00 uur

ARNHEM – Niet alleen is het onderwerp Smart Grids enorm 'hot', ook de spreker voor de komende toast is niet de eerste de beste. Frits Verheij, director Smart Energy bij DNV KEMA Enery & Sustainability én trekker van de Innovatietafel Smart Grids (Topteam Energie), weet als geen ander van de trends, lopende projecten en proeftuinen. Ook zal hij het niet laten om het kiEMT-netwerk te informeren over Smart Grids-ontwikkelingen in Oost-Nederland, inclusief projecten die interessant kunnen zijn om bij aan te haken.

Smart Grids (technologieën om het elektriciteitsnet met toenemende onvoorspelbaarheid qua vraag en aanbod van elektriciteit om te laten gaan) is natuurlijk juist interessant voor (onvoorspelbare) duurzame energie. De aanleg van Smart Grids leidt in de toekomst tot lagere energiekosten voor bedrijven en consumenten. Dat blijkt uit een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitgevoerd door CE Delft en KEMA in opdracht van het ministerie van EL&I (bron: Energie+, april 2012).

Frits Verheij steekt tijdens de toast-presentatie in op trends en ontwikkelingen in Smart Grids en maakt daarbij onderscheid in:
a) fysieke infra (hoe kunnen we energie beter te benutten),
b) de virtuele laag (data en datahandling, er moet steeds meer worden gemeten en bij verschillende partijen moet de voor hen relevante data binnenkomen),
c) diensten/producten voor particulieren, bedrijven en netbeheerders, en
d) institutionele en sociale innovatie.

"Als je bijvoorbeeld als particulier of bedrijf energie wilt verkopen aan een andere particulier of bedrijf, dan moet je ook weten welke behoeften daar liggen", aldus Frits Verheij.
Qua politieke ontwikkelingen licht Frits Verheij het Innovatiecontract Smart Grids toe, dat onder zijn leiding tot stand is gekomen (april 2012). Deze contracten zijn bedoeld om bedrijven – en specifiek mkb-ers – te stimuleren met andere bedrijven en kennisinstellingen samen te werken aan innovatie.
Frits Verheij: "Ook Stichting kiEMT heeft hier input voor geleverd." Het gaat om één van de innovatiecontracten van de Topsector Energie. Minister Verhagen ondertekende dit contract nog begin april. Met deze contracten heeft het kabinet vastgelegd aan welke onderwerpen overheidsgeld wordt ingezet voor kennisontwikkeling.

Daarnaast gaat Frits Verheij kort in op het TKI, het Topconsortium voor Kennis & Innovatie (in oprichting). Ondernemers en wetenschappers van de topsectoren gaan met de overheid samenwerken in het TKI, er vindt onderzoek plaats en er wordt gezocht naar manieren om innovaties op de markt te brengen. De TKI Smart Grids hecht veel waarde aan de inzet van MKB-ers en zal deze groep actief benaderen via regionale bijeenkomsten. De komende maanden wordt dit onderwerp actueler. Meer daarover op 30 mei.

De Toast is een ontbijtsessie voor (hoofd)participanten, deelnemers en cliënten van Stichting kiEMT en wordt op elke tweede woensdag van de oneven maanden georganiseerd (uitzondering is deze keer: de eerste woensdag). Elke keer staat een actueel thema of interessante technologie centraal. De bijeenkomsten zijn uiteindelijk gericht op netwerkvorming en kennisoverdracht. Alle participanten en deelnemers van kiEMT worden hierbij uitgenodigd om zich aan te melden. Ook introducés zijn welkom.
Aanmelden kunt u HIER.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy