vrijdag 6 april 2012

Zeewaardig kunststof & Miljoenencontract


Bron: Syntens Factsheet Overijssel

Herikon BV haalt een miljoenencontract binnen bij Rijkswaterstaat, samen met twee partners. UV-bestendig polyurethaan levert het bedrijf 1,5 miljoen omzet op en werk voor vier man extra personeel.
Rijkswaterstaat wil op alle Nederlandse wateren de stalen boeien vervangen door kunststof exemplaren. De aanbestedingsprocedure van Rijkswaterstaat is gewonnen door Herikon BV uit Almelo, samen met het Franse bedrijf Mobilis SAS en Rombouts unststoftechniek uit Tholen. Dit samenwerkingsverband zal de komende vijf jaar op afroep kunststofboeien voor de scheepvaart leveren, onderhouden en repareren. Herikon levert de kunststof dagmerken en toptekens op de boeien, in alle nautische kleuren en vormen. Herikon kan aan de eisen uit het bestek van Rijkswaterstaat voldoen, omdat het als een van de weinige kunststofproducenten UV-bestendig polyurethaan kan leveren. Het ontwikkelen hiervan was niet mogelijk geweest zonder de expertise van EK-Consult, een adviesbureau dat door Syntens op zijn pad is gebracht.

Syntens hielp de twee vervolgens met het binnenhalen van een IPC subsidie van SenterNovem, waardoor de ontwikkeling van het UV-bestendige polyurethaan een enorme versnelling heeft gekregen. Dat Herikon nu een miljoenenorder binnenhaalt samen met een Frans bedrijf, zou niet zijn gebeurd als Syntens Herikon niet had bewustgemaakt van het vergroten van de marktkansen, door productontwikkeling en internationale
samenwerking. Het is nog maar het begin want intussen hebben ook potentiële opdrachtgevers uit andere maritieme naties zich gemeld. De komende jaren leidt het polyurethaan van Herikon de internationale scheepvaart in goede banen. Herikon veroverde de 49e plek in de MKB Innovatie Top 100 van Syntens Innovatiecentrum.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy