vrijdag 27 april 2012

Doorzenden van digitale nieuwsbrief verboden!


Bron: Nieuwsbrief Octrooicentrum Nederland

Elke maand doen wij weer ons best om een digitale nieuwsbrief samen te stellen die u nuttige en/of amusante informatie op het gebied van de intellectuele eigendom oplevert.

Als u collega’s heeft die onze nieuwsbrief ook graag zouden willen lezen kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen en er voor zorgen dat zij de maandelijkse nieuwsbrief eveneens ontvangen. Het is evenwel net zo gemakkelijk om deze gewoon intern even door te sturen.

Nu is - ingeval van een AOMB nieuwsbrief - het voor ons alleen maar profijtelijk indien u dit doet, maar er zijn legio nieuwsbrieven die u alleen ontvangt onder de voorwaarde van een betaald abonnement.

Zo ook in geval van de nieuwsbrieven van Energy Intelligence Group Inc. (EIG), een Amerikaanse onderneming welke zich bezighoudt met uitgeven en verspreiden van publicaties op het gebied van de internationale energiemarkt. ABN Amro is sinds jaren geabonneerd op een paar van deze digitale nieuwsbrieven waaronder de nieuwsbrief Nefte Compass. Een medewerker van ABN Amro vond deze uitgave wel zo interessant dat zij twee keer, te weten op 18 en op 24 februari 2011, per e-mail de betreffende nieuwsbrief doorzond aan 12 geadresseerden binnen ABN Amro. Dit werd gedetecteerd door EIG die direct naar de rechter ging wegens inbreuk van auteursrechten. De zaak kwam voor bij de Rechtbank in Arnhem op 29 oktober 2011 en geheel terecht werd ABN Amro veroordeeld wegens auteursrechtinbreuk en moest naast een schadevergoeding - in een aparte procedure op te maken -alsnog het abonnementsgeld en de proceskosten van de wederpartij, begroot op circa € 16.000,-, betalen. Een dure nieuwsbrief!

De les die we hieruit kunnen trekken: vrijwel alle tijdschriften die vroeger in hard-copy werden ontvangen komen nu binnen in de vorm van een digitale nieuwsbrief. Dat betekent niet dat u dan evenveel abonnementen heeft als werknemers. In tegendeel. Per werknemer zal moeten worden betaald en het doorzenden van een digitale nieuwsbrief wordt beschouwd als een illegale verveelvoudiging en openbaarmaking van de nieuwsbrief, welke zonder toestemming ongeoorloofd is en inbreuk op auteursrechten oplevert.

Een goedkope oplossing biedt de inrichting van een werkplek waarop dit soort nieuwsbrieven worden ontvangen, een mini digitale bibliotheek, waar een ieder de betreffende nieuwsbrieven kan lezen.

Aanvulling van mij; Wilt u de twee maandelijkse nieuwsbrief van het octrooicentrum zelf ontvangen, vraag dan HIER uw abonnement aan, helemaal onder aan de pagina.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy