Artikelen die interessant zijn voor u als innovatieve MKB ondernemer met een focus op innovatie, industrie, cleantech, en internationalisatie. De inhoud geldt als informatie, inspiratie en implementatie binnen uw onderneming. Articles for SME's to inform, inspire and related to innovation, cleantech, manufacturing and international business. This page is for inspiration, information and an invitation for you to get in contact with Dutch entrepreneurs and their network.
donderdag 17 december 2009
World Trade Center Twente en Syntens zijn partners voor het regionale bedrijfsleven
Syntens WTC Twente en Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, hebben een partnerverband getekend voor een toekomstige samenwerking. Met dit partnerverband willen beide partien de onderlinge contacten versterken en daarmee het regionale bedrijfsleven verder ondersteunen bij internationaal zakendoen en innovatie. Vandaag de dag staat Twente bekend als een internationaal toonaangevende kennisregio in een
grensoverschrijdende omgeving en behoort tot de Europese topregio’s op het gebied van innovatie en technologie. Twente is de beste plek om goede ideeën om te zetten naar succesvolle bedrijven in een omgeving van kennis, ondernemersklimaat, woongenot en ontspanning. Het versterken van de regio door het bundelen van informatie, netwerken en expertise binnen de diverse organisaties in de regio is belangrijk om u als ondernemer de beste kansen te bieden. Daarom geloven wij in de samenwerking en daarmee een verbetering van de regio voor u als ondernemer in een nationaal en internationaal speelveld.
Syntens is een deskundig en onafhankelijk klankbord voor MKB-ondernemers en werkt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en andere overheden.
Enterprise Europe Network: Binnen het partnerverband tussen WTC Twente en Syntens is er speciale aandacht voor Enterprise Europe Network. Middels dit Europese netwerk met is het mogelijk om op basis van profielen in contact te komen met andere ondernemers en kennisinstellingen in Europa. Hierbij is er speciale aandacht voor;
Technologie samenwerking:
- u heeft een innovatieve technologie of octrooi en bent op zoek naar andere bedrijven om mee samen te werken
- u zoekt technologische kennis om toe te passen binnen uw onderneming
Handelscontacten:
- het organiseren van handelsmissies, beurzen en matchmaking
- informatie met betrekking tot wetgeving in Europa en haar lidstaten
- het vinden van handelspartners op basis van producten en diensten
Financiering:
- Europese R & D projecten gericht op internationale samenwerking en financiering vanuit de Europese Unie
Binnen Nederland wordt dit project uitgevoerd door de EVD, SenterNovem, Kamers van Koophandel Oost Nederland en Syntens. Meer informatie over het Enterprise Europe Network is te vinden op Enterprise Europe Network
dinsdag 8 december 2009
Turkije: kennismaken op 15 december met potentiële businesspartners uit Turkije
Turkije: kennismaken met potentiële businesspartners uit Turkije
Circa 50 Turkse bedrijven uit onder meer de textiel-, landbouw- en industriesector komen samen met de Turkse minister van Handel Zafer Çalayan, naar Nederland toe om met potentiële businesspartners kennis te maken en zaken te doen.
Op 15 december vinden er in het WTC in Rotterdam van 9.30 tot 12.30 uur matchmakingsessies plaats. In een-op-eengesprekken kunt u kennismaken met de Turkse bedrijven om samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Deze Turkse bedrijven hebben zich aangemeld voor de matchmakinggesprekken.
Als u interesse heeft in matchmakinggesprekken kunt u contact opnemen met de EVD, Frank Buizer, telefoon: (070) 778 81 12, e-mail: buizer@evd.nl
Als u ook geïnteresseerd bent in het symposium ‘Holland-Turkey: Investments & Trade 2009’ op 15 december in de middag, dan kunt u zich inschrijven via de volgende link: www.hollandturkey2009.nl/inschrijving.php.
Plaats: WTC in Rotterdam
Organiserende instantie(s): EVD, ING, FME-CWM, Fenedex
Inlichtingen bij: EVD
Frank Buizer
Telefoon: (070) 778 81 12
E-mail: buizer@evd.nl
vrijdag 4 december 2009
Innovatieregeling is uitgeput
Inmiddels heb ik vernomen dat er geen mogelijkheden meer zijn om nog een innovatievoucher voor dit jaar aan te vragen. De gehele regeling is uitgeput, dan betekend zowel de kleine als grote vouchers, maar ook voor de private en algemene vouchers.
Ik wens de ondernemers succes bij het verzilveren van hun voucher bij innovatieve vraagstukken in hun bedrijfsomgeving. Mocht u problemen hebben met het verzilveren van de voucher of het omschrijven van uw vraagstuk, dan adviseer ik u om contact op te nemen met SenterNovem of met de dichtsbijzijnde Syntens vestiging. U kunt deze vinden op onze site.
dinsdag 1 december 2009
Nog circa 100 innovatievouchers te vergeven . . .
Uw interesse moet voor 10 december aanstaande bij SenterNovem bekend zijn, aan de hand daarvan wordt er besloten de vouchers toe te kennen. Het interesseformulier is te vinden belangstellingsregistratie
Voor een lijst van kennisleveranciers zie www.senternovem.nl/innovatievouchers/kennisinstellingen/index.asp
dinsdag 24 november 2009
Ontdek uw kansen in Oekraïne
Met meer dan 46 miljoen inwoners is Oekraïne na Rusland het grootste land in Oost-Europa. Door de aanhoudende economische groei neemt de koopkracht toe en heeft Oekraïne buitenlandse exporteurs en investeerders steeds meer te bieden. Met de weinig transparante wet- en regelgeving en beperkte beschikbaarheid van informatie is het betreden van de Oekraïense markt echter niet eenvoudig. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk.
Om u te informeren over wat er allemaal komt kijken bij zakendoen in Oekraïne organiseren de Kamer van Koophandel Oost Nederland, Rabobank Twente Oost en Gricon op woensdag 9 december bij Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte een informatiebijeenkomst voor bedrijven die al zaken doen of willen gaan doen in Oekraïne.
De bijeenkomst staat in het teken van praktijkverhalen van en door ondernemers. Daarnaast verzorgt de Landbouwattaché van de Nederlandse Ambassade uit Kiev een presentatie. Na afloop is er onder het genot van een hapje en een drankje ruimschoots gelegenheid tot netwerken.
Meer informatie en aanmelden
Het volledige programma en een aanmeldmogelijkheid vindt u op www.kvk.nl/zakendoenoekraïne. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wanneer u klant bent van de Rabobank, dan kunt u zich ook inschrijven voor een individuele Vraag & Antwoord sessie in de ochtend van 10 december. Kijk voor meer informatie hierover op onze website.
Met vriendelijke groet,
Kamer van Koophandel Oost Nederland
Handelsmissie Turkije vanuit de gemeente Almelo
Wij willen de komende jaren samen met het bedrijfsleven de economische ontwikkeling van Almelo bevorderen. Een onderdeel hiervan is het opzetten van een handelsmissie naar onze partnerstad Denizli in Turkije.
Door de handelsmissie naar Turkije willen wij het bedrijfsleven laten meeprofiteren van het netwerk dat de Gemeente Almelo heeft. Wij denken dat Turkije een aantrekkelijk land is voor bedrijven die internationaal (willen) ondernemen. Het land kende tussen 2003-2007 een groei van 6.9% tegen 2.3% in Nederland. Hervormingen in 2004 hebben geleid tot een beter investeringklimaat. En het land heeft een centrale ligging tussen Europa, Azië en Midden-Oosten. Daarnaast kent Turkije goed opgeleid personeel tegen relatief lage arbeidskosten.
Wij nodigen daarom Almelose bedrijven uit om mee te gaan met een handelsmissie naar Denizli om daar nieuwe handelscontacten te leggen.
Het programma zal 3 of 4 dagen duren waarin naast een algemene kennismaking met Denizli een kennismakingsbezoek met de KvK in Denizli en bedrijfsbezoeken zullen plaatsvinden.
In bijgaande nieuwsbrief vindt u meer informatie over de handelsmissie, zoals de kosten, de inschrijvingsprocedure en de subsidiemogelijkheden.
Als voorbereiding op de handelsmissie organiseren wij een informatiebijeenkomst, waarvoor wij u graag uitnodigen. Deze informatiebijeenkomst is op 26 november 2009 van 17.30 uur tot 20.00 uur in het Theaterhotel (Heyermanszaal), Schouwburgplein 1 in Almelo. Ervaringsdeskundigen, onder andere afkomstig uit de bank- en ondernemerswereld geven tijdens deze informatiebijeenkomst een inhoudelijke lezing over Turkije. Ook wordt dan het programma gepresenteerd.
maandag 5 oktober 2009
Verover de wereld met octrooien, 19 november 2009
Traditiegetrouw organiseert Octrooicentrum Nederland voor innovatieve ondernemers uit het Midden- en Kleinbedrijf een najaarsevenement onder de titel: Verover de Wereld met Octrooien.
Ondernemers die met hun nieuwe technologie de buitenlandse markt op willen, moeten een aantal belangrijke keuzes maken. In samenwerking met de EVD wil het Octrooicentrum Nederland u graag helpen de wereld ‘te veroveren met octrooien’. Wij nodigen u dan ook van harte uit om op donderdagmiddag 19 november 2009 bij dit evenement aanwezig te zijn. Deelname is gratis.
Laat u inspireren door ervaringen van grote en kleine bedrijven die de stap naar het buitenland reeds hebben gemaakt.
U kunt zich via deze link snel aanmelden met uw unieke VIP nummer: 5025994
Locatie: Octrooicentrum Nederland in Rijswijk (ingang gebouw van het Europees Octrooibureau). Vergeet u niet een bevestiging van uw aanmelding en legitimatie mee te nemen.
Programma
15.30 uur: Welkomstwoord
15.40 uur: Het octrooisysteem biedt kansen voor internationale exploitatie
16.00 uur: Maria Henneman in gesprek met ondernemers
16.45 uur: Loop eens binnen in het buitenland
17.00 uur: Landenpreuvenement
Onder het genot van een hapje en een drankje stapt u een wereld in van internationaal ondernemerschap en krijgt u advies van octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland en de landenadviseurs van de EVD over het octrooiproces en het doen van marktresearch. Bekijk het volledige programma op de website.
Wilt u op de hoogte blijven van onze actuele informatie, dan kun u zich abonneren op de nieuwsbrief.
dinsdag 29 september 2009
8 oktober 2009 - Voorlichtingsbijeenkomst Automotive missies (West) Europa
Op 8 oktober vindt een voorlichtingsbijeenkomst plaats, waarin u geïnformeerd wordt over het programma en de thema’s van de eerste automotive missie in deze serie naar de regio’s Beieren (Duitsland) en Linz (Oostenrijk). Deze missie vindt plaats van 30 november t/m 3 december 2009, waarbij bezoeken aan BMW, AUDI, MAN, Tier 1/2/3 en Kennisinstituten op het programma staan.
Locatie: High Tech Automotive Campus Helmond, 8 oktober van 15:00 tot 18:00 uur
Daarnaast geven wij tijdens de bijeenkomst een overzicht van de ontwikkelingen in interessante West-Europese regio’s en vragen wij uw input voor de keuze in regio’s voor de komende missies. Na afloop van deze voorlichtingsbijeenkomst is er ruimte voor een individueel gesprek, waarin we kunnen bespreken waar uw interesses liggen.
Meer informatie vindt u in de Informatiebrochure. U kunt zich aanmelden voor vrijblijvende deelname aan de voorlichtingsbijeenkomst via het Aanmeldingsformulier.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kudret Dedek van FIER (T: 0492-562480, kdedek@fier.net) of Daan de Cloe van het ATC (T: 0492-562520, cloe@atcentre.nl)
Met vriendelijke groet,
FIER / ATC / HTAS / NEVAT
Deze missie wordt georganiseerd in opdracht van de EVD, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.
donderdag 17 september 2009
Van octrooibox naar innovatiebox, belastingtips voor bedrijven
De verruimingen op een rij
• De grondslag in de innovatiebox wordt aanzienlijk verruimd. Voortaan vallen alle winsten behaald met innovatieve activiteiten onder het lage tarief. In de huidige situatie is het lage tarief alleen mogelijk bij winsten tot € 400.000. Dit maakt de box aantrekkelijk voor software en bedrijfsgeheimen.;
• Het tarief voor de vennootschapsbelasting voor innovatieve activiteiten wordt verlaagd van 10% naar 5%.;
• Verliezen op innovatieve activiteiten worden aftrekbaar tegen het normale tarief van 25,5% in plaats van het verlaagde tarief.
Als onderdeel van het Belastingplan 2010 wordt de octrooibox aanzienlijk verruimd en omgedoopt tot innovatiebox.
Het blijft vereist om voor een innovatie een verleend octrooi of een S&O-verklaring te hebben voor deelname aan de regeling. Door afschaffing van de bovengrens wordt echter het toepassingsbereik voor met name de S&O-verklaring aanzienlijk verruimd.
De vernieuwde regeling gaat naar verwachting in per 1 januari 2010.
Bronnen:www.minfin.nl/belastingplan2010, factsheet "meer ondernemen" en hfdst 2.5.
http://www.minfin.nl/Onderwerpen/Belastingen/Belastingplannen/Belastingplan_2010_c_a/Belastingplan_2010/Belastingplan_2010/2_Bevorderen_ondernemerschap
dinsdag 18 augustus 2009
Zomerborrel WTC Twente, Spreker over ontwikkeling Ground Zero
De zomerborrel van de WTC Twente Business Club wordt opgeluisterd met een aantal gastsprekers. Een vertegenwoordiging van de World Trade Centers Association uit New York bezoekt op woensdag 19 augustus het WTC Twente. Het bezoek heeft tot doel om de services van WTC Twente te laten certificeren.
Gastsprekers
De heer Rob Frueh geeft een presentatie over de WTCA en herontwikkeling van Ground Zero in New York en daarnaast ook over het certificeringstraject van het WTC Twente. Rob Frueh is voorzitter van de WTC Committee on standards & quality. Andere spreker is de heer Anders Berner, coördinator WTCA Noord Europa, over het WTCA green team. Dit projectteam helpt WTC’s wereldwijd met duurzame projecten. Tot slot geeft de heer Willy Ophuis een korte presentatie over de Stichting Internationaal Onderwijs Twente, waarvan hij voorzitter is.
U bent van harte welkom dit speciale programma bij te wonen!
Datum en tijd: 19 augustus 2009 van 16.00 uur tot 19.00 uur
Locatie: Buitenplaats de Houtmaat, Houtmaatweg 9 in Hengelo
Voor meer informatie over de locatie kijk op: www.houtmaat.nl
Aanmelden: via info@wtctwente.eu.
dinsdag 14 juli 2009
Economische missie China onder leiding van staatssecretaris Frank Heemskerk, 15 t/m 20 november 2009
Naast Shanghai en Beijing zal een aantal steden in de Bohai Economische Regio worden bezocht.
Het hoofddoel van deze grote multisectorale missie is de bevordering van de handel en wederzijdse investeringen.
Direct online aanmelden
China
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze missie.
De sluitingsdatum voor inschrijving is 15 augustus 2009.
U ontvangt een e-mailbevestiging van uw aanmelding.
China
China is een belangrijke opkomende markt. Iedereen kent de hoge groeicijfers van de afgelopen jaren. Het formaat van het land brengt echter eigen uitdagingen met zich mee. Dit maakt het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om het gehele land in één keer te bewerken. Het is daarom van belang om voor uw bedrijf de juiste regio te kiezen.
Bohai Economische Regio
Een van de regio's die bovengemiddeld presteert is de Bohai Economische Regio - ook wel Bohai Economic Rim genoemd. Bohai ligt ten oosten en zuidoosten van Beijing en omvat onder andere de miljoenen steden Dalian, Jinan, Qingdao en Tianjin. De provincie Liaoning (waar Dalian in ligt) verwacht 9,5 procent economische groei Desondanks is de bekendheid van deze regio beperkt, terwijl het toch goede kansen voor het Nedelandse (MKB-)bedrijfsleven biedt.
De regio kent onder andere sectoren als:
* auto-industrie;
* biotechnologie & farmaceutische industrie;
* elektronica & telecommunicatie;
* groente- en graanteelt;
* haven & logistiek;
* huishoudelijke apparatuur;
* luchtvaart;
* maak-, proces-, en petrochemische industrie;
* machinebouw;
* metaal;
* scheepsbouw;
* toerisme;
* voedingsmiddelen;
* (IT) outsourcing.
Voorlopig programma
De staatssecretaris zal samen met zijn delegatie van bestuurders en bedrijven naar verwachting de steden Shanghai, Qingdao, Dalian en Beijing aandoen. Een matchmakingprogramma zal ieder geval in de eerste drie steden worden aangeboden.
* Zaterdag 14 november
o heenreis naar Shanghai(aankomst zondag) voor deelnemers die uitgebreide matchmaking op maandag 16 november wensen
* Zondag 15 november
o vertrek staatssecretaris en andere naar Shanghai
* Maandag 16 november, Shanghai
o programma's staatssecretaris, vertegenwoordigers steden/provincies en bedrijfsleven (o.a. matchmaking)
o trade dinner of ander event
* Dinsdag 17 november
o 's morgens vlucht naar Qingdao
o programma's staatssecretaris, vertegenwoordigers steden/provincies en bedrijfsleven (o.a. matchmaking)
o trade dinner of ander event
* Woensdag 18 november, Qingdao
o programma's staatssecretaris, vertegenwoordigers steden/provincies en bedrijfsleven (o.a. matchmaking)
o namiddag vlucht naar Dalian
o trade dinner of ander event
* Donderdag 19 november, Dalian
o programma's staatssecretaris, vertegenwoordigers steden/provincies en bedrijfsleven (o.a. matchmaking)
o namiddag vlucht naar Beijing
o trade dinner/slotevent van missie
* Vrijdag 20 november, Beijing
o 's morgens kort programma's staatssecretaris, vertegenwoordigers steden/provincies en bedrijfsleven
o terugvlucht naar Amsterdam (vertrek 12.40, aankomst 16.00 uur).
Deze missie biedt een groot aantal voordelen:
* een goede gelegenheid om de zakelijke mogelijkheden op de Chinese markt (verder) te verkennen;
* deelname aan een economische missie onder leiding van een bewindspersoon wordt door Chinese zakenpartners zeker gezien als een extra aanbeveling;
* op basis van uw bedrijfsprofiel en specifieke wensen worden individuele matchmaking-afspraken gemaakt met potentiële zakenpartners;
* het deelnemen aan netwerkrecepties en/of Holland Trade diners waarvoor u uw bestaande Chinese zakenrelaties uit kunt nodigen;
* het bijwonen van seminars en rondetafel bijeenkomsten en activiteiten ter promotie van Nederland als aantrekkelijke handels- en investeringsland (Holland branding);
* eventuele belemmeringen die u ondervindt bij het zakendoen in China kunnen worden ingestoken in het dossier van de staatssecretaris voor zijn gesprekken met de Chinese overheid. Nederland behoort tot de belangrijkste buitenlandse investeerders;
* vermelding van uw bedrijfsnaam en -profiel in een deelnemersboekje, dat gericht verspreid wordt onder contacten en potentiële klanten in China;
* U betaalt slechts een kleine bijdrage in de organisatiekosten.
Deelname
De kosten van deelname bedragen 750 euro per bedrijf.
Reis- en verblijfkosten en eventuele kosten in het kader van de individuele matchmaking (individueel transport) zijn voor eigen rekening.
Het dienstenpakket dat u hiervoor wordt geboden, omvat:
* de organisatie van de individuele matchmaking,
* deelname aan de collectieve programma-onderdelen,
* vermelding van uw bedrijfsprofiel in het missieboekje,
* collectief lokaal vervoer (met uitzondering van de binnenlandse vluchten),
* lokale ondersteuning door de organisatie tijdens het verblijf in China.
De EVD vraagt een reisbureau een groepsarrangement samen te stellen voor de reis en het verblijf.
Meer informatie
* Over de bedrijvendelegatie en de organisatie van de missie China
EVD
Esther van der Sterre-Beers
Telefoon: (070) 778 81 93
E-mail: sterre@evd.nl
* EVD
Erik Hesseling
Telefoon: (070) 778 80 68
E-mail: hesseling@evd.nl
* Over programma staatssecretaris c.q. vertegenwoordigers steden/ provincies
Huub Buise
Telefoon: (070) 379 78 15
E-mail: H.W.Buise@minez.nl
Minister Eurlings naar China en Japan
Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat zal van 27 september t/m 3 oktober 2009 Beijing, Shanghai en Tokio bezoeken. Deze missie zal zich vooral richten op de sectoren (lucht)havenontwikkeling, logistieke dienstverlening, maritiem transport en achterlandverbindingen.
Meer informatie over de economische missie van minster Eurlings:
EVD
Sandra Pompe
E-mail: pompe@evd.nl
Telefoon: (070) 778 83 66
maandag 6 juli 2009
NET-Trofee 2009 ZOEKT energiezuinige projecten in de bouw
1 september 2009
De inschrijving voor de jaarlijkse NET-Trofee (Nationale Energie Toekomst Trofee) is volop van start. Gemeenten, bouwbedrijven, woningcorporaties en projectontwikkelaars kunnen meedingen naar deze landelijke prijs voor energie-bewust wonen en werken. Het gaat hierbij om slimme, energiezuinige projecten of initiatieven die een bijdrage leveren aan de CO2-reductie. Andere kwalificaties voor het winnende project zijn onder meer ondernemerschap, onconventionele aanpak, innovatieve technieken en brede toepasbaarheid.
Heeft u zo'n project?
Meldt u zich dan nu aan voor de NET-Trofee 2009!
De NET-Trofee zal in het najaar worden uitgereikt. De winnaar van de NET-Trofee ontvangt een kunstwerk en een geldprijs van € 25.000,- voor een nieuw energiezuinig project.
In 2008 won woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten in Biddinghuizen met de duurzame renovatie van 85 woningen. Een heel goed voorbeeld voor andere woningcorporaties om de woning- voorraad duurzaam te maken en de aandacht die daar bij is voor de leefbaarheid in een wijk.
Meer informatie en aanmelden, ga naar www.net-trofee.nl.
maandag 29 juni 2009
Hoogleraar Ondernemersschap en Innovatie vertelt verhaal op Universiteit Twente
De Kamer van Koophandel, het innovatienetwerk Syntens en de gemeente Enschede organiseren van 20 tot en met 26 juni een economische missie naar de Enschedese partnerstad Palo Alto (Silicon Valley, Verenigde Staten). Zestien vertegenwoordigers van de vier O’s (ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en de overheid) zijn mee om de groeimarkt voor duurzame technologie te verkennen en samenwerkingspartners te vinden. Onder de noemer Cleantech East Netherlands werken zij samen om contacten te leggen met relevante overheden, investeerders en opdrachtgevers in Silicon Valley.
Wat is Clean Tech?
Clean Tech is een verzamelnaam van verschillende technologieën die bijdragen aan een beter klimaat en een milieubewuste leefomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalrecycling, energiezuinige producten als lampen, biomassa, zonne-energie en hergebruik van afvalwater.
Goed groeiklimaat
Via de contacten ter plaatse met verschillende bedrijven en de contacten binnen de handelsmissiegroep is het hen gelukt om Jerome S. Engel naar Enschede te halen voor een presentatie over het succesmodel van Silicon Valley. Factoren die daarbij een belangrijke rol spelen zijn innovatief ondernemerschap, een goed groeiklimaat, een grote diversiteit aan mensen, veel kennis en voldoende groeikapitaal. Engel is dermate overtuigd van de innovatieve kracht van de regio Twente dat hij op speciaal verzoek van de handelsmissieleden tijdens zijn tour door Europa deze lezing in Enschede inlast.
Hoogleraar Jerome S. Engel
Hoogleraar Jerome S. Engel is al geruime tijd intensief betrokken bij veel initiatieven in Silicon Valley en is een zeer gewilde spreker die over de hele wereld zijn verhaal verteld. Meer informatie over Engel is te vinden op:http://entrepreneurship.berkeley.edu/main/engel.html.
Locatie
De presentatie van hoogleraar Jerome S. Engel over de succesfactoren van Silicon Valley vindt plaats in Enschede van 13.00 tot 15.00 uur op de campus van de Universiteit Twente, Spiegel 6. Deelname is gratis en u hoeft zich van tevoren niet aan te melden.
Tevens wil ik u verzoeken om de uitnodiging ook door te sturen naar relaties die eventueel geïntereseerd kunnen zijn
woensdag 24 juni 2009
Naar Palo Alto voor de clean tech missie van Oost Nederland, dag twee.
Een Amerikaans ontbijt, toch weer anders dan je dacht, staat klaar. Veel fruit, 0% vet yoghurt met natuurlijk kleine doosjes Kellogg’s, scrambled eggs, hard doorbakken spek, pap en rietsuiker. Vandaag is het een programma om wat te acclimatiseren met een bezoek vauit Palo Alto naar San Francisco. Daar hebben we fietsen gehuurd (http://www.blazingsaddles.com/) en fietsen we met z’n allen via de haven (een oude marine haven) en wat heuveltjes over de Golden Gate Bridge naar Sausalito voor een lunch. (http://scomassausalito.com/). De fietstocht is indrukwekkend en een aantal besluiten om terug te fietsen waaronder ik ook, de rest gaat met de veerboot terug. Beide ervaringen zijn goed en ook het uitzicht over San Francisco vanaf het water is de moeite waard. De interactie in de groep is goed en er zijn al wat veranderingen bespeurbaar. Het is hier warm, dus het verkoopverhaal van de folie om warmte binnen te houden in je huis van één van de deelnemers, wordt omgebouwd naar hoe je de warmte buiten kunt houden. Uiteindelijk zijn het niet de sterkste exemplaren die overleven, maar diegene die zich het beste aan de nieuwe situatie kunnen aanpassen, volgens Darwin.
In de avond hebben we een diner met gasten. Dit zijn mensen waarmee in het verleden contacten zijn geweest of die verderop in het programma nog aan bod komen. Ook bekende gezichten uit onze regio, die hier weer zijn neer gestreken maar ook organisaties die vanuit de Nederlandse overheid hier actief zijn in het werven van bedrijven voor vestiging in Nederland, technische ontwikkelingen volgen NBSO (http://www.nbso-california.com/blog/), TWA, NFIA, Plug and Play Tech Centre, Chamber of Commerce Palo Alto. De gesprekken zijn erg interessant en waar in eerste instantie toch geen link ligt, worden later de mogelijkheden gezien. Een locale Nederlander betrokken met chipdesign ziet mogelijkheden van phase-changing-materials van de bezoekende Nederlandse ondernemer om te kijken naar een verbetering van temperatuurhuishouding in een chip. Aan creativiteit is hier geen gebrek, en dat is natuurlijk het begin van een innovatie, dingen zien die anderen niet zien, op de kruising van verschillende technische specialismen. Foto’s van het diner zijn te zien op http://picasaweb.google.com/olafterhaar/OpeningNightDinnerWithLocalGuests#
Het is in California een relaxte sfeer en toch anders dan wat ik ken van Florida Orlando. Het is er meer westers. Er rijden echt veel Prius auto’s maar ook veel westerse auto’s, VW, Mercedes, BMW, Volvo zijn in gelijke mate bijna aanwezig dan de Amerikaanse merken. Een gallon (3,78 ltr) V-power benzine van de Shell kost $ 3,34, omgerekend ongeveer $ 0,88 per liter. Dat is 62 Eurocent per liter. En dat is een prijs die men hier echt hoog vindt. Diesel kennen ze niet, dat is voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Handgeschakelde auto’s schijnen ook zeer zeldzaam te zijn. De huizen zijn duur, een gemiddeld huis kost $ 750.000,- maar er staan in Palo Alto gezinswoningen volgens het locale begrip “klein” die rond de 1,2 miljoen Dollar liggen. Het leven is hier duur, maar er wonen ook de meeste miljonairs, veel mensen hebben hier hun fortuin gemaakt.
dinsdag 23 juni 2009
Naar Palo Alto voor de clean tech missie van Oost Nederland, dag één.
De reis verloopt voorspoedig en in de bus en tijdens het wachten op Schiphol worden de eerste contacten gelegd tussen de verschillende deelnemers. Allemaal met erg verschillende achtergronden. Ik ben wel benieuwd hoe de interactie tussen de mensen zal gaan verlopen. In het gezelschap zit een piloot die op biobrandstof gemaakt uit algen de eerste vlucht wil maken over de Altantische Oceaan binnen ongeveer 6 weken. Wetenschappelijk onderzoek naar membranen van de Universiteit Twente, in gesprek met de deelnemer vanuit Norit. Een producent van warmtebehoudende folies en een ondernemer met materiaal voor warmteopslag dat kan werken als topkoeling. Zijn het concurrenten of kunnen ze elkaar versterken?
De vlucht duurt elf uur en na een drie kwartier vertraging vertrekken we dan ook uiteindelijk. Het is een lange vlucht via Engeland, Ijsland, Groenland en Canada naar de westkust van Amerika. Uit het raampje op 10.000 voet en een buitentemperatuur van – 54 graden Celcius is langzaam weer wat bewoonde wereld waar te nemen tussen de wolken. Grote ronde cirkels op het oppervlak waarop weelderig groen gewassen staan in een verder redelijk bruine omgeving. Het lijken met al die cirkels naast elkaar haast wel de cellen van een zonnecel. Diameters van de cirkels schat ik zo rond de 500 meter. Ik ben benieuwd naar de dynamiek van Palo Alto en hoe het kan dat deze regio elke keer weer vooraan staat bij nieuwe ontwikkelingen die leiden tot een nieuwe technologie. Vroeger de plaats voor vacuum buizen, halfgeleiders, de eerste computers. Geboorteplaats van HP, Google, Apple en al die andere grote namen.
Bij aankomst op het hotel gaan de koffers op de kamer en genieten we van een strak blauwe hemel aan de rand van het zwembad. De gesprekken zijn begonnen, de eerste links worden gelegd. Een lange dag, we zijn over de vermoeidheid heen na in totaal 19 uur reizen. Vertrekken om elf uur Nederlandse tijd in de ochtend en aankomen om drie uur locale tijd in de middag. Het bed ziet er erg verleidelijk uit, maar de gesprekken met elkaar winnen het. . . . . Palo Alto, we zijn er en voor ons staat een heel druk programma met bezoeken, kennismakingen, diner, landgenoten die er werken en natuurlijk mensen van de Gemeente Palo Alto, zusterstad van Gemeente Enschede . . .
woensdag 17 juni 2009
Cleantech East Netherlands missie naar Silicon Valley 20 t/m 26 juni ‘09
Groene producten en materialen gebaseerd op nanotechnologie, membraantechnologie, ICT en bio-brandstoffen, waar Oost Nederland op verschillende onderdelen aan de frontlijn opereert, zijn exportproducten van de nabije toekomst. Van 20 t/m 26 juni 2009 vindt een economische missie naar de Enschedese partnerstad Palo Alto (Silicon Valley, VS) plaats. Zestien vertegenwoordigers van de 4 O’s (ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheid) gaan mee om de groeimarkt voor duurzame technologie te verkennen en om samenwerkingspartners te vinden.
Onder de noemer Cleantech East Netherlands werken zij samen om contacten te leggen met relevante overheden, investeerders en opdrachtgevers in Silicon Valley. Hierdoor hebben ze sneller en directer toegang tot marktinformatie, investeerders, verkopers en strategische partners voor het nationaal en internationaal vermarkten van producten of diensten. De deelnemers aan deze missie verblijven in de stad Palo Alto, de zusterstad van de Gemeente Enschede. De Cleantech East Netherlands missie wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel, Syntens en de gemeente Enschede.
Internationale concurrentiepositie Cleantech in Oost Nederland
In 2008 en in 2009 zijn scans uitgevoerd om te kijken naar de mogelijke aansluiting op de internationale vraag naar specifieke oplossingen die bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties in Oost NL kunnen bieden voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Met name op het gebied van bio-energie; energiezuinige ICT; water- en luchtzuivering en duurzaam bouwen zijn er concrete kansen geïdentificeerd voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Deze reis is het logische vervolg. Door ondernemers direct in contact te brengen met marktpartijen in de VS zijn ze in staat om sneller en efficiënter zaken te doen.
Cleantech Ontwikkelingen in de VS
In 2007 was het energieverbruik in de VS 2,5 keer zo hoog als het gemiddelde in de EU. Daarom wordt er minstens $120 mld. door de regering Obama geïnvesteerd in duurzame energie, CO2-reductie en de bijbehorende energie-infrastructuur. Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers die de VS kunnen helpen het energieverbruik terug te dringen.
Remco Lucassen (Manager internationale handelsbevordering, Kamer van Koophandel): De strategie die we volgen is om Oost Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven als complete waardeketens te profileren en onze producten en diensten wereldwijd te vermarkten. Samen met de Universiteit Twente en Saxion nemen innovatieve ondernemingen zoals Norit, Capzo, BTG-BTL en Tonzon hier het voortouw in. Onze rol is om deze groep optimaal te ondersteunen bij het vermarkten van hun kennis, producten en diensten. Deze reis naar Silicon Valley is in dit verband een mooie start om verdere samenwerking en netwerkvorming te stimuleren.
Wethouder Jelmer van der Zee (gemeente Enschede) verheugt zich op de ontmoetingen die plaats zullen vinden in Silicon Valley. Van der Zee: “In tijden van economische recessie is het zeer gedurfd om met een delegatie af te reizen naar buitenlandse markten om kansen voor de toekomst te verkennen. Daarbij is het belangrijk krachten te bundelen. Ons Cleantech samenwerkingsverband voorziet daarin. Ik ga ervan uit dat de samengevoegde kennis en innovaties van de deelnemers een impuls geven aan de concurrentiepositie van de hele regio Twente en bijdraagt aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen. De invoering van nieuwe duurzame technologieën kan mogelijkheden bieden om nieuwe markten aan te boren, wereldwijd.”
Inlichtingen voor de pers:
Michael Haase, afdeling communicatie 06 - 12624043
donderdag 11 juni 2009
WTC Twente IBIC kent voorspoedige start
Het International Business Information Center (IBIC) van het WTC Twente ontwikkelt zich voorspoedig sinds de start begin april 2009. Wekelijks komen aanvragen voor bemiddeling binnen uit de gehele wereld. Het IBIC is een samenwerkingsverband tussen het WTC Twente, de Kvk Oost-Nederland en het Enterprise Europe Network (een Europees project van Syntens, SenterNovem en EVD).
“Het IBIC is een van de pijlers van het WTC Twente”, zegt directeur Freerk Faber van het WTC Twente. “We zijn er onder andere voor de versterking van de regionale economie en de bevordering van de internationale handelsbetrekkingen. Het samenbrengen van internationale vraag en Twents aanbod en vice versa speelt daarbij een zeer belangrijke rol.”
Internationaal
De personele bezetting van het IBIC bestaat uit Freerk Faber, Marco Platvoet (kvK) en Olaf ter Haar (Syntens). Elke dinsdag komen ze bijeen in het tijdelijke kantoor van het WTC Twente aan het Industrieplein in Hengelo. Ze bepalen hoe kan worden gereageerd op de aanvragen, die via het wereldwijde WTC-netwerk binnen komen. De aanvragen betreffen voornamelijk samenwerking tussen bedrijven, productverkoop en het zoeken naar agentschappen. Ze komen uit o.a. Polen, Italië, Turkije, India en de VS.
Business Club
Het WTC Twente, de KvK en Syntens doorzoeken elk hun eigen dbases op mogelijke matches. Er is nadrukkelijk geen technische koppeling tussen de drie bestanden. De Business Club van het WTC Twente is de eerste groep, die wordt gescreend op mogelijke matches. Daarna komen bedrijven uit de bestanden van de KvK en Syntens aan bod. Die hoeven geen lid te zijn van het WTC, maar worden uiteraard gewezen op de toegevoegde waarde van het WTC. En als ze daarna besluiten om lid te worden, zou dat natuurlijk heel mooi zijn.
Impuls
Directeur Freerk Faber is druk bezig met een rondgang langs Twentse bedrijven om wensen voor internationale handelscontacten te inventariseren. “We willen op korte termijn ook vanuit Twente aanvragen de wereld in sturen. Bedrijven moeten in de praktijk ervaren, wat het samenwerkingsverband IBIC voor hen kan betekenen. Dat zal een grote impuls zijn voor de ontwikkeling van het WTC Twente”, is zijn stellige overtuiging.
Certificering
Het WTC Twente wil haar Trade Information Service, waar het IBIC toe behoort, gaan certificeren. De wereldwijde WTC-organisatie (WTCA) kent zo’n kwalificatiesysteem voor bevordering van internationale handelsbetrekkingen.
Aanspreekpunt
Marco Platvoet (KvK 0ost-Nederland en Olaf ter Haar (Syntens/EEN) vinden het van groot belangrijk, dat het IBIC van start is gegaan. “We moeten niet ieder voor zich bezig zijn met internationale handelsbevordering. Met samenwerking bereiken we betere resultaten voor de ondernemers. Het is uiteindelijk de bedoeling, dat ondernemers zo bij ons binnen kunnen lopen met hun vragen. In de beginfase kan dat op alleen nog maar op afspraak.” (tel. WTC: 0742915604 of info@wtctwente.euDit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).
De ervaringen met het IBIC worden in de loop van 2009 geëvalueerd en in 2010 als doelstelling in het jaarplan van het WTC Twente opgenomen.
Verdere info op WTC Twente
vrijdag 29 mei 2009
Enterprise Europe Network, get connected & stay connected
Enterprise Europe Network opent deuren in Europa voor Ondernemers.
Enterprise Europe Network is een nieuw internationaal netwerk dat is ontstaan door de samenvoeging van 2 bestaande Europese netwerken (het Innovation Relay Centre Network en de European Info Centres). Het netwerk is gericht op ondersteuning van het MKB bij Europese samenwerking en innovatie. Het netwerk biedt de volgende diensten aan:
* informatie over en ondersteuning bij internationaal zakendoen;
* bemiddeling bij technologische samenwerking (matching van vraag en aanbod op het gebied van technologie);
* informatie over wet- en regelgeving;
* advisering en begeleiding bij deelname aan Europese ontwikkelingsprojecten.
De grote meerwaarde van het Enterprise Europe Network ligt in haar unieke netwerk van 500 organisaties waaronder technologiecentra van universiteiten, kamers van koophandel en instellingen voor regionale ontwikkeling. Dat zijn ruim 4000 professionals die verdeeld over bijna 40 landen ondersteuning bieden.
Wij willen u graag informeren over de e-mail attendering.
Enterprise Europe Network databank bevat momenteel zo’n 7.000 samenwerkingsverzoeken op vele technologiegebieden. Niet al deze gebieden zijn voor u even interessant, noch zult u steeds tijd hebben om in de databank te gaan zoeken. Wij bieden u daarom gratis een twee wekelijkse e-mail attendering aan.
Via onze website kunt u een eigen account aanmaken. Hier kunt u aangeven welke technologiegebieden voor u interessant zijn en eventuele wijzigingen aanbrengen.
Samenwerkingspartners zijn soms dichterbij dan u denkt, benut deze kans!
Meld u aan en kom in contact met nieuwe zakenpartners
Enkele partnerverzoeken uitgelicht
Weareable (mobile) systems for measurement and analysis of human physical activity
OFFER from Netherlands (NL-Ref: NL-TO-12902)
A Dutch SME, developer and producer of weareable (mobile) systems for the measurement and analysis of human physical activity is seeking cooperation. The cooperation is aimed at integration of their systems in care chains. Preferred type of partners are SMEs and Home Care Agencies. The present system offers high resolution measurement(100Hz) and includes elastic belts, accelerometers and gyroscopes. Data are uploaded to a web server and reports are made available online to the users.
A new sample preparation concept is ready for miniaturization and microfluidics
OFFER from Netherlands (NL-Ref: NL-TO-12276)
A Dutch R&D organisation has a unique expertise in a combination of technologies. This includes sensing technology, material & manufacturing technology, microfluidics, conventional (micro)biology. This expertise is demonstrated in a new sample preparation technology, harbouring technological and (micro)biological knowledge for miniaturization of biological protocols onto microfluidics. The organisation offers this technology and is interested in joint-collaboration and/or commercial agreements.
Technology for recycling of iron-hydroxide into useful products
REQUEST from Netherlands (NL-Ref: NL-TR-11931)
This Dutch company is a business development company focusing on the recovery of metals from industrial waste streams and the production of raw materials. They combine market expertise with technological know-how. Iron-hydroxide is a substantial waste stream from the stainless steel industry which has potential for useful applications. The company is looking for advanced recycling technologies that will enable this.
Zoekt u een ingang bij Philips? Maak gebruik van de Meet & Match
Loop je tegen een specialistisch probleem op waar je niet goed uitkomt? Ben je op zoek naar prikkelende, uitdagende concepten?
Gun jezelf eens een blik achter de schermen bij Philips Applied Technologies.
Vooral interessant als men bedenkt dat de oplossing voor je vraagstuk hoogstwaarschijnlijk reeds bij Applied Technologies beschikbaar is.
Het even ement is kosteloos en kan op verschillende dagen worden bezocht, zelfs 's avonds.
Wil je er zelf gebruik van maken of ken je ondernemers die zich willen laten inspireren en informeren door specialisten op het gebied van Multimedia, Medische Techologie, Healthcare, Materiaalkunde, Licht en Geluid, Energieopwekking, Robotica, Visionsystemen, etc. etc.?
Nodig ze uit voor dit unieke evenement! www.apptech.philips.com
maandag 25 mei 2009
Subsidie informatie voor bedrijven uit Overijssel
De provincie Overijssel heeft een centraal punt voor vragen over en aanvragen voor provinciale subsidies ingesteld. De provincie wil de dienstverlening verbeteren en gaat ervan uit dat het loket er voor zorgt dat aanvragen sneller, efficiënter en effectiever worden afgehandeld.
Naar verwachting komen er jaarlijks 1.500 nieuwe subsidieaanvragen bij het loket binnen, verdeeld over ruim 50 subsidieregelingen.
Het loket is op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur bereikbaar via telefoon 038 499 8380 of per e-mail subsidie@overijssel.nl en op deze site.
maandag 11 mei 2009
Informatie op afroep via uw mobiele telefoon
Heel kort samengevat komt Print-to-Web hierop neer: u houdt uw mobieltje tegen het bedrukte papier en u krijgt direct verbinding met de afzender of uitgever van bijvoorbeeld de brochure, de poster of het boek.
Dit wordt mogelijk gemaakt doordat in het drukwerk elektronisch leesbare informatie is aangebracht, die kan communiceren met een mobiele telefoon. De mobiele telefoon legt vervolgens verbinding met een website, draadloos, dus overal toepasbaar.
Om het revolutionaire karakter van deze nieuwe ontwikkeling duidelijk te maken geven we hierna een paar concrete voorbeelden.
Bijsluiter bij uw medicijn. Op vakantie in Polen koopt u medicijnen. Helaas is de bijsluiter in het Pools. Maar door uw mobieltje tegen de bijsluiter aan te houden, verschijnt niet alleen de tekst op uw scherm in het Nederlands, maar wordt deze ook aan u voorgelezen. Dit lijkt toverij. Wat er gebeurt is, dat uw mobieltje de elektronische informatie op de bijsluiter leest en vervolgens automatisch contact maakt met de website van de leverancier. Die interpreteert om welk product het gaat en leest de taalcode uit uw mobieltje. Als u geregistreerd gebruiker bent, bijvoorbeeld arts of lid van de patiëntenvereniging, dan wordt een heel andere communicatie tot stand gebracht. U kunt dan zelfs bijv. code 3 intoetsen waarna u een deskundige over dit medicijn in uw taal aan de telefoon krijgt. Nog los van het gemak voor u en de commerciële mogelijkheden, kan de producent direct controleren of het een echt medicijn is dat via zijn verpakkingslijnen is geproduceerd (bijsluiternummer zit in zijn database) en worden direct de logistieke stromen (hoe lang onderweg, waar op dit moment, parallelimport?) in beeld gebracht.
Gebruiksaanwijzingen. U moet de instellingen van bijvoorbeeld een nieuwe dvd-speler aanbrengen. Door uw mobieltje tegen de verpakking of een inlegvelletje te drukken krijgt u daarover een filmpje met geluid in eigen taal op uw mobiele telefoon, inclusief de begeleiding bij de installatie en het gebruik. Vanzelfsprekend kunt u direct ook even de garantie regelen en accessoires bestellen.
Samenvatting ontwikkeling en perspectief
Met deze voorbeelden proberen we duidelijk te maken dat we aan het begin staan van belangrijke nieuwe ontwikkelingen voor het papieren medium. Deze kunnen zo verstrekkend zijn, dat de draagwijdte en de toepassingsgebieden nog niet zijn te overzien.
Drukwerk is vijf eeuwen lang een massacommunicatie medium geweest, waarmee vanuit één bron met identieke exemplaren een groot aantal lezers kon worden bereikt. De opkomst en doorbraak van printers heeft een nieuwe impuls gegeven aan het papieren medium, doordat alleen het benodigde aantal exemplaren hoefde te worden gedrukt (printing-on-demand) en elk exemplaar gepersonaliseerd en uniek kon zijn. Web-to-print maakte het mogelijk dat de klant zelf drukwerk kan ontwikkelen en printers van afstand aan kon sturen. Nu met Print-to-Web ontstaat een scala aan nieuwe mogelijkheden. En wij vermoeden dat de toepassingen zo breed zullen blijken te zijn, dat wellicht gesproken kan worden van een revolutie en een tweede jeugd voor het papieren medium. Daarin kunnen de voordelen van papier gecombineerd worden met de mogelijkheden van Internet en mobiele communicatie.
Hebben wij u nieuwsgierig gemaakt en wilt u meer weten over Print-to-Web, schrijf u dan in voor het seminar Print2Web in Haarlem op 27 mei, vanaf 13.00 uur. Dat kan via onze website www.print2web.nl
De middag kost € 85,- excl. BTW per persoon.
U maakt dan kennis met een ontwikkeling die voor u wellicht nieuwe zakelijke perspectieven biedt en waarin het gedrukte product leidend en niet lijdend is.
vrijdag 8 mei 2009
14 mei info bijeenkomst Palo Alto voor clean tech bedrijven
14 mei informatie avond voor clean tech bedrijven met interesse in de regio Palo Alto California USA
Van: 18:00 uur tot: 21:30 uur
Datum: 14-05-2009
Locatie: Syntens - E Lounche
Adres: Hengelosestraat 585
7521 AG Enschede OV
Eigen bijdrage: € 0,00
Direct inschrijven
Informatieve bijeenkosmt voor bedrijven uit Oost Nederland actief in de clean tech die interesse hebben of zich hebben ingeschreven voor de handelsreis naar Palo Alto Californië. Minstens $120 mld. wordt door de regering Obama in duurzame energie en cleantech infrastructuur geinvesteerd. Oost Nederland is internationaal concurrerend op membraantechnologie, biobrandstoffen, ICT, duurzaam bouwen en smart materials. Kunnen bedrijven en (kennis)instellingen uit Oost Nederland meevaren op de investeringsgolf in de VS? Wil je weten hoe je sneller en directer toegang kunt krijgen tot essentiele marktinformatie, leading investors, booming cleantech ondernemers, beleidsbepalers en strategische partners, kom dan naar deze avond.
- Wat gebeurt er momenteel in de wereldwijde CleanTech industrie?
- Waar liggen nu de kansen voor Oost-Nederland in Silicon Valley?
- Wie gaan er mee op reis?
- En wat zal de CleanTech missie in Silicon Valley gaan doen?
Programma:
18:00 – 19:00 Ontvangst en walking dinner: gelegenheid tot netwerken
19:00 Start programma:
- Introductie in de wereldwijde CleanTech industrie
- CleanTech in Oost Nederland en in Silicon Valley: waar liggen de wederzijdse kansen?
- Een innovatief CleanTech bedrijf vertelt
- Doelen CleanTech business missie naar Silicon Valley
- Toelichting programma in Silicon Valley
20:30 – 21:30 Afsluiting en gelegenheid tot een informeel napraten onder het genot van een drankje:
Info en aanmelding: Remco Lucassen, manager internationale handelsbevordering, KvK Oost Nederland. Remco.lucassen@kvk.nl of 06-2239 2485.
Of direct via de Syntens webpagina
dinsdag 14 april 2009
Handelsreis naar Denemarken en Zweden voor medische bedrijven, 28-09 t/m 01-10 2009
Eind september organiseert de EVD in het kader van het Enterprise Europe Network Nederland en in samenwerking met Syntens, SenterNovem en de Kamers van Koophandel een handelsmissie naar Denemarken en Zuid-Zweden: de Øresund-regio, rond Kopenhagen en Malmö.
De missie staat open voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de medisch technologie & hulpmiddelen en apparatuur of infrastructuur ten behoeve van thuisbehandeling, thuisdiagnose en personal care. Deelname vormt een uitstekende gelegenheid om de mogelijkheden van levering aan de gezondheidszorg op een efficiënte manier in kaart te brengen en de eerste of nieuwe contacten te leggen.
De Øresund-regio is in Scandinavië het grootste centrum voor medische technologie, farmacie en biotechnologie. Het wordt wel aangeduid als "Medicon Valley". Een gebied met ruim 3 miljoen inwoners, meer dan 40.000 werknemers in de Life Sciences sector, ruim 10.000 Life Science researchers en ruim 30 ziekenhuizen - waarvan 11 universitair - en een sterke infrastructuur in de gezondheidszorg. Belangrijke stimulatoren zijn vooral de universiteiten in Kopenhagen en Lund.
Waarom deelnemen?
Door een matchmaking programma-op-maat wordt u met geïnteresseerde zakelijke relaties in contact gebracht.
U krijgt u in korte tijd een goed beeld van de mogelijkheden die deze interessante markten te bieden hebben.
Een paar dagen samen optrekken vormt een goede gelegenheid om kennis en ervaringen met Nederlandse collega-ondernemers uit te wisselen.
U betaalt slechts een klein deel van de totale organisatiekosten, voor een programma dat, als u het zelf moet regelen, qua tijd en kosten een veelvoud ervan zou kosten.
De EVD is onderdeel van het Enterprise Europe Network. Dit is een netwerk van 550 organisaties in ruim 40 landen die ondernemers ondersteunen bij internationaal zakendoen. Via het netwerk vindt u zakenpartners in het buitenland en worden uw vragen beantwoord over o.a. EU wet- en regelgeving. Meer informatie: www.enterpriseeuropenetwork.nl.
In het kort:
Wat: Handelsreis naar Denemarken en Zuid-Zweden
Voor wie: Nederlandse bedrijven die actief zijn in de medische technologie & hulpmiddelen en apparatuur of infrastructuur ten behoeve van thuisbehandeling, thuisdiagnose en personal care
Wanneer: 28 september t/m 1 oktober 2009
Kosten: deelname 500 euro per bedrijf. Reis- en verblijfkosten, tolken en eventuele reiskosten in het kader van individuele matchmaking zijn voor eigen rekening.
Aanmelden: uiterlijk 8 mei 2009 via www.evd.nl/missies/oresund
Aanmelding algemeen Het aantal deelnemers is gebonden aan een maximum. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.
Informatie: EVD, Erik Hesseling, telefoon: (070) 778 80 68, e-mail: hesseling@evd.nl
vrijdag 10 april 2009
Octrooibox, belastingvoordeel voor uw bedrijf
In Nederland is sinds 1 januari 2007 de Octrooibox in werking getreden. Nu al gaan er geluiden op om de Octrooibox te verruimen.
Zo wordt voorgesteld om van de octrooibox een IE-box te maken, die naast octrooien ook van toepassing is op andere beschermingsvormen zoals merken, en die ook geldt voor IE-rechten die zijn gekocht. Welke fiscale maatregelen zijn er in andere landen, en hoe worden die beoordeeld?
De Octrooibox nader beschouwd
Op 1 januari 2007 is de octrooibox in werking getreden. Deze fiscale regeling heeft als doel het bevorderen van innovatieve activiteiten in Nederland. Nederland kende al de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Deze fiscale regeling verlaagt de loonkosten van werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. De octrooibox houdt in dat in de vennootschapsbelasting een verlaagd tarief - 10 procent in plaats van de reguliere 25,5 procent - geldt voor de opbrengsten die worden behaald uit na 31 december 2006 verleende octrooien.
Wie kan er gebruik van maken?
De octrooibox kan worden gebruikt door belastingplichtigen die vallen onder het regime van de vennootschapsbelasting. Overigens is het wel zo dat, indien een ondernemer die onder het regime van de inkomstenbelasting valt zijn onderneming 'geruisloos' omzet in een BV, de kosten gemaakt in de periode waarin hij onder de inkomstenbelasting viel mag opvoeren in de octrooibox van de opgerichte vennootschap.
Wat kan worden ingebracht?
In de octrooibox kunnen een of meer octrooien worden ingebracht, zowel Nederlandse, Europese als buitenlandse octrooien. De octrooibox geldt ook voor kwekersrechten, maar niet voor andere intellectuele eigendomsrechten, zoals merken en modellen. Buitenlandse rechtsvormen kunnen worden ingebracht voor zover deze vergelijkbaar zijn met het Nederlandse octrooibegrip.
De regeling is alleen van toepassing verklaard op verleende octrooien, omdat deze traceerbaar zijn in het voor iedereen (en dus ook voor de belastinginspecteur) vrij toegankelijke octrooiregister. Onduidelijk is nog hoe moet worden omgegaan met verleende octrooien die op een gegeven moment komen te vervallen. Op zich volgt de fiscale werkelijkheid hier de commerciële werkelijkheid: vanaf het moment dat het octrooi komt te vervallen zullen er geen inkomsten meer binnenkomen die in de octrooibox vallen. Verder zullen eventuele terugbetalingen van royalty’s voor achteraf bezien onterecht verleende octrooien slechts tegen het lage tarief aftrekbaar zijn.
Verdere informatie kunt u hier vinden: Octrooi Centrum Nederland
vrijdag 3 april 2009
Workshop produceren in crisistijd, 7 mei 2009
Crisis en vraaguitval onderwerpen van praktische bijeenkomst
TCPM Ingenieurs & Adviseurs en het innovatienetwerk Syntens organiseren op
7 mei in Enschede kosteloos een bijeenkomst voor MKB-ondernemers die juist in deze tijd slagvaardig willen blijven, hun operationele processen willen optimaliseren en kansen zien door vraaguitval. Deelnemers aan de workshop krijgen een optimalisatie-kit mee om de besproken onderwerpen direct in hun bedrijf toe te passen.
Door de economische crisis is er voor veel bedrijven een duidelijke terugval in vraag uit de markt. Orders blijven uit en er is overcapaciteit. Ook is het moeilijker geworden om financiering te verkrijgen. Immers, nieuwe financiering moet voldoen aan strengere voorwaarden. Tijdens deze bijeenkomst wordt gesproken over het verantwoord afbouwen van de voorraadpositie, kortere doorlooptijden en een hogere omloopsnelheid. Maar ook over het vergroten van de concurrentiekracht door juist in deze tijd te werken aan procesinnovatie.
Optimalisatie
Guido van den Belt, adviseur optimalisatie bij TCPM toont deelnemers de kansen bij vraaguitval. Van den Belt laat zien dat juist door de huidige crisis er tijd beschikbaar komt om operationele processen verder te optimaliseren. Productiemedewerkers spelen hierin een centrale rol. Rik Voerman, manager optimalisatie bij TCPM gaat in op het verbeteren van de financiële positie. Aan de hand van praktische voorbeelden toont Voerman hoe voorraden gereduceerd kunnen worden, zonder verlies aan leverbetrouwbaarheid.
Aanmelden
De workshop vindt plaats op 7 mei bij Syntens aan de Hengelosestraat 585 in Enschede en duurt van 14.30 uur tot 17.15 uur. Er wordt afgesloten met een netwerkborrel. Er is ruimte voor 12 deelnemers. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Syntens, via 088 – 4440157. Aanmelden kan via de website van Syntens. Aanmelden
Clean Tech bedrijven Twente naar Palo Alto in juni 2009
Aankondiging Cleantech reis naar Silicon Valley van 20 tot en met 26 juni 2009
Van 20 juni tot 26 juni 2009 zal een delegatie naar Palo Alto (Silicon Valley, VS) reizen. Deze missie zal plaatsvinden in het kader van de verdere invulling van de Economic Alliance tussen Enschede en de stad Palo Alto. Ruim 30 vertegenwoordigers van de 4 O’s (ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid) gaan mee om de groeimarkt voor Cleantech te beleven.
Op basis van de contacten uit eerdere missies is gebleken dat er een groot investeringspotentieel is in de VS op het gebied van Cleantech. Daarnaast heeft President Obama aangekondigd zwaar te zullen investeren in schone, duurzame energie en technologie. Oost Nederland is erg sterk in membraantoepassingen voor waterzuivering, biobrandstoffen, sensortechnologie en diagnostiek, duurzaam bouwen, watermanagement en slimme materialen voor solar toepassingen. Kortom, een uitgelezen kans om uw kansen te verkennen en in contact te komen met voor u relevante bedrijven en organisaties.
Een aantal bedrijven en kennisinstellingen - in de sectoren water- en membraantechnologie, bio-energie en duurzame energie- heeft reeds aangegeven concrete belangstelling voor deze reis te hebben. Daarnaast zullen ook bestuurders uit de regio Twente meegaan. Door de diverse samenstelling van het gezelschap kunnen we Oost Nederland internationaal sterker positioneren als een Cleantech regio. Wij nodigen u van harte uit om mee te gaan naar Silicon Valley.
Het programma voorziet in een reis van totaal 7 dagen. Dit programma zal afgestemd worden op de specifieke interesses van de deelnemers. Beoogd wordt zoveel mogelijk gezamenlijk op te treden. Daarnaast zullen een aantal parallele programma’s georganiseerd worden voor de verdere verdieping op bepaalde onderwerpen.
De kosten van deelname aan de gehele reis bedragen ca. 3.500,- euro. Deze zijn inclusief alle reis- en verblijfkosten, georganiseerde maaltijden en het gezamenlijk programma.
Om deze reis zo succesvol mogelijk te maken willen we zo vroeg mogelijk starten met de voorbereiding. We vragen u dan ook voor 16 april aan ons kenbaar te maken of u belangstelling heeft uw kansen in Silicon Valley te onderzoeken.
Via de website van Syntens aanmelding kunt u zich direct aanmelden als geïnteresseerde en zullen wij op korte termijn een afspraak met u maken voor een intake.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Remco Lucassen, manager international affairs, Kamer van Koophandel Oost Nederland.
Remco.lucassen@kvk.nl of 06-2239 2485.
Deze reis is een initiatief van de gemeente Enschede in samenwerking met de Kamer van Koophandel Oost Nederland en Syntens innovatieadviseurs. Uw programma in Silicon Valley zal ingevuld worden door Voyedge, een organisatie gespecialiseerd in het vertalen van uw wensen naar een succesvol vervolg in Silicon Valley.
Met vriendelijke groet,
P.E.J. den Oudsten
Burgermeester gemeente Enschede
Cleantech is frequently named “the Next Wave of Innovation”. It is a new technology and related business models offering competitive returns for investors and customers while providing solutions for global challenges.
Cleantech is a very broad concept. It does not embrace one technology neither does it embrace one industrial sector. Cleantech spans many industry verticals and is defined by the many different segments. Cleantech is growing fast. In 2007, venture capitalists invested $ 2.2 billion into U.S. cleantech companies with a growth rate of 45% (PWC Age, 2008). Revenue growth in the sector is up to 40% in clean energy.
Palo Alto (located in Silicon Valley, USA) and Enschede (located in Twente, NL) are sister-cities. Another relation is that they are both knowledge-intensive region, strong in cleantech and interested in co-operating while riding this next wave of innovation. Hence, this research is done to provide insight in potential economical cooperation regarding cleantech innovation between Enschede and Palo Alto (high-tech hubs for the Netherlands –Silicon Valley). The city of Enschede sponsored this research that describes the findings of an initial market scan to provide a first impression about potential projects. A more indebt research regarding the needs/challenges in and surrounding Palo Alto is recommended as well as opportunities for collaboration in a wider area than solely Twente, as for example the East of the Netherlands and abroad.
By comparing cleantech strengths in Twente and in Silicon Valley several opportunities & potential matches for collaborative projects between Enschede-Palo Alto are identified.
A central finding was that the region Twente is very strong in (i) membrane applications for purification of water, biofuels, gasses, energy conversion etc; (ii) sensor en diagnostics; (iii) sustainable building; (iv) environmental research (in particular management of water)and new materials for solar applications. (other research focused on cleantech is described in this report)
Another central finding was that Silicon Valley forms a strong broad cleantech cluster. Strong cleantech sub-clusters can be considered (i) Water management and purification; (ii) sustainable transportation (mobility); (iii) solar energy and; (iv) biofuels.
Opportunities & potential matches
- New materials (for example for solar applications), lab-on-a-chip, biosensors, biofuels, membranes, (bio)coatings.
- Novel membrames is a main strength in Twente and can be used for purification of water, bio fuels, energy conversion and more.
- Fluidics, Super –conduction for energy savings and heat-exchange systems
- Cleantech application for Micro-reactors
- New materials for solar energy
- Water (risk) management & research (example ITC,CSTM,IMPACT)
- Need for accurate life-cycle analysis in order to understand economic/environmental impact of new technologies [Clean Energy Trends 2008].
- Importance of venture capitalists as investors in CleanTech: The CleanTech sector in Europe is still immature and is yet to see the emergence of substantial specialist investors. Hence, co-operation with VCs in Silicon Valley can be valuable.
- Sustainable building projects
- New materials a.o. for solar energy
- Biomass/waste conversion
(Bron: CLEANTECH OPPORTUNITIES ENSCHEDE –PALO ALTO “THE BEST OF TWO SUSTAINABLE SISTERS“ SemVentures Ir. Martijn Enter, 2008)
Innovatievoucher regeling 2009 van SenterNovem
De innovatievoucher is een subsidieregeling voor bedrijven om een vraagstuk binnen de onderneming door een externe partij te laten onderzoeken. Deze vraagstukken kunnen over allerlei onderwerpen gaan die voor u actueel zijn zoals martkonderzoek, procesoptimalisatie, materiaalkeuze, technische haalbaarheid etc. etc.
Bedrijven kunnen bij SenterNovem een innovatievoucher aanvragen ter waarde van €2500,- (de kleine innovatievoucher) of € 7500,- voor de grote innovatievocher. Voor de laatste voucher geldt dat u zelf € 2,500 biidraagt in dit bedrag.
Deze voucher is in te wisselen bij een kennisinstelling zoals bijvoorbeeld een hogeschool, universiteit, TNO, DSM en diverse andere partijen. Een lijst van instellingen is te vinden op de website van SenterNovem, kennisinstellingen
Eind maart gaat vermoedelijk de innovatievoucher regeling open, de eerdere openingsdatum van 18 maart is daarmee naar achteren geschoven.
- Vraag uw DigiD aan of activeer deze en heb deze gegevens bij de hand als de regeling wordt geactiveerd, de bedrijven kunnen hun code van de Kamers van Koophandel gebruiken.
- Meldt u aan op de website van SenterNovem zodat u per e-mail op de hoogte wordt gehouden van de opening van de regeling, vul het "belangstellingsformulier" in zoals in de onderstaande tekst wordt genoemd.
- Vraag de innovatievoucher aan zodra de regeling open is.
Mocht u verdere begeleiding wensen bij de innovatievoucher, uw innovatie of waar de innovatievoucher te verzilveren, dan kunt u mij bellen op telefoonnummer 088-4440064 of mailen op oth@syntens.nl
Ik wens u een succesvolle innovatie toe, met gebruik van de innovatievoucher.
Met vriendelijke groet,
Olaf ter Haar
Op de website van SenterNovem staat de volgende informatie:
Innovatievouchers:
Ondernemers die willen innoveren kunnen hun voordeel doen met wetenschappelijke kennis om hun vragen te beantwoorden. Universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben deze kennis vaak op de plank liggen. Maar helaas weten mkb-bedrijven en kennisinstellingen elkaar lang niet altijd te vinden. Om de brug te slaan zijn de innovatievouchers in het leven geroepen. Een innovatievoucher kan ook worden ingezet voor de betaling van octrooikosten. Op deze website leest u hoe een innovatievoucher werkt en hoe u gebruik kunt maken van deze regeling.
Voor wie:
De Subsidieregeling Innovatievouchers is bestemd voor mkb-ondernemers. Als u wilt weten of uw bedrijf op grond van deze regeling tot het mkb wordt gerekend, kunt u de mkb-toets doen.
Vanaf 2009 wordt gebruik gemaakt van de Digitale InnovatieVoucher Applicatie, kortweg DIVA. U heeft voor het aanvragen van een innovatievoucher via DIVA, get DigiD voor bedrijven nodig. Zie www.digid.nl
DigiD (spreek uit: 'Die-gie-dee') staat voor Digitale Identiteit. Het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan vaststellen. Bedrijven kunnen hun toegangscode van de Kamer van Koophandel gebruiken binnen DigiD. U vraagt deze aan op www.kvk.nl
DigiD voor bedrijven = toegangscode Kamer van Koophandel
DigiD voor bedrijven maakt gebruik van bestaande authenticatiemiddelen om de identiteit van een bedrijf vast te stellen. Op dit moment 'hergebruikt' DigiD de toegangscode van de Kamer van Koophandel (KvK). Als u dus reeds over een KvK toegangscode beschikt kunt u deze code gebruiken om (zodra de regeling open is) een innovatievoucher aan te vragen.Let op! Alleen toegangscodes op naam van een bedrijf dat of instelling die in het handelsregister geregistreerd staat, zijn te gebruiken via DigiD.
Als u nog niet over een KvK inlogcode beschikt kunt u deze aanvragen via de KvK website:
- ga naar www.kvk.nl en kies (aan de rechterkant) in het menu 'Direct naar' de optie 'Toegangscode en wachtwoord'
- kies vervolgens 'toegangscode aanvragen'
- vraag uw toegangscode voor uw onderneming met KvK nummer aan
Na het doorlopen van de stappen krijgt u per post een brief van de KvK met daarin de KvK toegangscode. Deze toegangscode kunt u ook bij DigiD gebruiken. Indien uw e-mailadres bij het handelsregister bekend is, krijgt u de toegangscode direct per e-mail toegestuurd, zodat u meteen gebruik kunt maken van Handelsregister Online van de KvK. U ontvangt daarnaast ook een activeringscode per post. Deze hebt u nodig als u de toegangscode die u per e-mail hebt ontvangen voor de eerste keer bij een andere organisatie dan de KvK gebruikt.
Bij SenterNovem kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Voortaan kunt u met DigiD naar steeds meer overheidsinstellingen op het internet.
Wilt u op de hoogte gebracht worden wanneer de regeling precies opengaat en wat de belangrijkste wijzigingen zullen zijn, vul dan het belangstellingsformulier in op http://www.senternovem.nl/innovatievouchers/belangstelling/index.asp.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de helpdesk vam SenterNovem voor de innovatievoucher regeling, telefoon (070) 373 57 50.