vrijdag 30 maart 2012

1400 banen voor Oost-Nederland waarvan 435 in R & D komende 3 jaar


Bron: Website OOST NV

Gelderland en Overijssel zijn aantrekkelijk voor kennisintensieve bedrijven. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2011 van Investeringsbevordering, een businessunit van Oost NV. De nieuwe vestigingen en uitbreidingen creëren in Oost-Nederland 1.402 banen en 217 miljoen investeringen. De profilering van de provincies in de topsectoren Agrofood, Life Sciences en High Tech blijkt zijn vruchten af te werpen.
Oost-Nederland is aantrekkelijk voor R&D-bedrijven

De 1.402 arbeidsplaatsen (waarvan 435 R&D) en 217 miljoen euro investeringen zijn de prognoses die de bedrijven zelf geven voor de komende drie jaren. De helft van deze resultaten zijn R&D-activiteiten, hoofdzakelijk in de sectoren Agrofood, Life Sciences en High Tech. Dit zijn de topsectoren die de kracht van Oost-Nederland vertegenwoordigen.
Nieuwe business

De stijging van jaarresultaten t.o.v. 2010, blijkt uit de jaarcijfers 2011 van Investeringsbevordering, een businessunit van Oost NV, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland. Investeringsbevordering werft hoogwaardige bedrijven voor de regio, helpt ondernemers bij bedrijfsuitbreiding en brengt bedrijven met elkaar in contact om te komen tot meer nieuwe business. Oost NV werkt in opdracht van de provincies Gelderland, Overijssel en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Voor de provincies Gelderland en Overijssel samen, heeft Oost NV in 2011 bijgedragen aan het creëren van 18 nieuwe vestigingen, 9 bedrijfsuitbreidingen, 26 samenwerkingsverbanden en 2 bedrijven behouden.
Groeiversnellers

Naast bedrijven uit Nederland waren het vooral buitenlandse investeerders die in onze regio investeren. Dit zijn bedrijven uit Maleisië, China, Engeland, de VS, Japan, Singapore, Frankrijk en Zuid-Korea. Ze zijn ‘de groeiversnellers van de Nederlandse economie’. Hoewel ze in Nederland maar één procent van alle bedrijven uitmaken, zorgen ze voor 30% van de totale omzet. “Ze zorgen voor 16% van de private werkgelegenheid en 30% van de totale R&D-uitgaven”, blijkt uit onderzoek van internationale instituten als UNCTAD en World Economic Forum. Deze 8.000 buitenlandse bedrijven in Nederland delen meer kennis en genereren een hoger inkomen per arbeidsplaats dan Nederlandse Buitenlandse zijn ‘de groeiversnellers’ van de Nederlandse economie.

Oost-Nederland 2007 - 2011
In de afgelopen vijf jaar heeft Oost NV bijgedragen aan de creatie van 6.800 arbeidsplaatsen en 756 miljoen euro aan investeringen in Gelderland en Overijssel. Het investeringsbedrag overstijgt veruit de doelstelling van 400 miljoen over vijf jaar die de aandeelhouders van Oost NV hebben gesteld.

Toekomstverwachting
De business unit Investeringsbevordering van Oost NV heeft momenteel 250 bedrijven in portefeuille. Dit betekent enerzijds de verwachting van goede resultaten voor 2012. Anderzijds moeten we rekening houden met de gevolgen van de wereldwijde financiële economische recessie sinds medio 2011.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy